vádemelés

2021.07.06. 18:10

Folyamatosan manipulálni tudta a tachográfot

TN

Forrás: MW-archív

Fotó: Illusztráció (Mártonfai Dénes)

A Szekszárdi Járási Ügyészség az információs rendszer megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves férfi ellen, aki gépkocsivezetőként dolgozik egy cégnél, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádirati tényállás szerint február 21. napja előtt a vádlott a munkáltatója tulajdonát képező tehergépkocsi vezetőfülkéjének bal oldali ajtajába egy kapcsolót, a menetíró készülék érzékelőjébe és a jármű vezetőfülkéjébe pedig egy-egy panelt szereltetett. Ezek segítségével a tehergépkocsiba szerelt, eredeti gyári sorszámmal ellátott menetíró készüléket folyamatosan manipulálni tudta.

A vádlottat idén február 21-én kora délután az M6 autópálya Tolna megyei szakaszán az egyik autóspihenőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei ellenőrizték. Az ellenőrzés során a hatóság eljáró tagjai megállapították, hogy az ezt megelőzően a vádlott által vezetett tehergépkocsi menetíró készüléke a haladás során pihenőidőt mutatott, sem a tényleges haladást, sem pedig a tehergépkocsi valódi haladási sebességét nem mutatta.

A hatóság mindezek miatt a közúti közlekedésben használt menetíró készülék használatára vonatkozó rendelkezések megszegése miatt a jármű vezetőjét közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte. A vádlottal szemben az ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabását, valamint a lefoglalt menetíró készülék elkobzását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál – közölte dr. Kiss Yvette.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában