vádemelés

2021.07.16. 10:54

Sorozatban gyártották a hamis iratokat

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A Paksi Járási Ügyészség 145 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 58 éves budapesti férfi és további 112 személy ellen. A vádirati tényállás szerint a Budapesten élő, egyébként pátyi lakos férfi 2015 nyarán megismerkedett az 55 éves pusztahencsei vádlottal, akinek elmondta, hogy hozzáfér különböző bizonyítványokhoz, amelyekből hamis közokiratokat tud készíteni.

A két férfi elhatározta, hogy hamis okiratokkal fognak kereskedni oly módon, hogy a Tolna megyei vádlott és ismerősei szerzik a megrendelőket, az okiratokat pedig a budapesti férfi gyártja le számítógéppel, fénymásolóval és nyomtatóval.

A hamis dokumentumokért, így többek között főiskolai és egyetemi oklevélért, nyelvvizsga és érettségi bizonyítványért, különféle végzettséget és szakképesítést igazoló bizonyítványért, gépkezelői jogosítványért iratonként minimum 10 ezer forintot, de döntően 100–150 ezer forintot kértek, amelyen megosztoztak.

További három vádlott, egy 37 éves györkönyi, egy 64 éves kunmadarasi és egy 40 éves hódmezővásárhelyi férfi nagyszámú megrendelőt szereztek a hamisítóknak, míg a többi vádlott csupán néhány személy közvetítésében vett részt, illetve ők maguk voltak a megrendelők.

Az ügyészség a korábban letartóztatásban volt, a bűncselekmény-sorozatot kitervelő hamisítóval és társával, valamint a jelentős számú megrendelő közvetítésében közreműködő kunmadarasi férfivel szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását szorgalmazza a Paksi Járásbíróságnál azzal a kitétellel, hogy közel 17 millió forint vagyonelkobzást is rendeljen el velük szemben.

A járási ügyészség a többi vádlottal szemben – szerepüktől függően – felfüggesztett szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés kiszabását indítványozza, tájékoztatta portálunkat Himmelné dr. Ökrös Mária Magdolna megbízott megyei főügyész.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában