Jogerős ítélet

2021.08.24. 07:00

Ápolókra támadt, megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel

Két év börtönbüntetésre ítélt két rendbeli, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak elkövetése miatt egy ötvenhat éves férfit a Szekszárdi Járásbíróság a nyilvános előkészítő ülésén.

I. I.

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

A büntetés végrehajtását azonban két év hat hónap próbaidőre felfüggesztette a bíróság, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője. Ha a szabadságvesztést utólag mégis elrendelik, akkor a legkorábban a büntetés kétharmadának letöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Meg kell fizetnie az állam javára, külön felhívásra, az egyébként csekély bűnügyi költséget.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a büntetőeljárást tárgyalás mellőzésével folytassa le, de az ott hozott büntetővégzéssel szemben tárgyalás tartását kérte. A büntetlen előéletű vádlott nős, de feleségétől különváltan él, kiskorú gyermek eltartásáról nem kell gondoskodnia. Tolna megyei állandó lakhellyel rendelkezik, de életvitelszerűen Németországban él.

A férfi tavaly februárban itthon a születésnapját ünnepelte, és ebből az alkalomból úgy leittasodott, hogy a megyei kórház detoxikáló részlegébe kellett szállítani. A kórházban este nyolc óra körül minden előzmény nélkül combon rúgott egy szakápolónőt. A helyiségben tartózkodott egy férfi segédápoló, aki kolléganője segítségére sietett. Igyekezett a vádlottat lefogni, aki erre erőtelesen rátaposott a segédápoló gumipapucsban lévő lábára. A törvény szerint mindkét sértett közfeladatot ellátó személynek minősül.

A kórházi dolgozóknak nyolc napon belül gyógyuló sérüléseik keletkeztek. Az ellenük elkövetett könnyű testi sértés miatt azonban nem terjesztettek elő magánindítványt, bár a sérüléseik nem voltak jelentéktelenek. A nőnek a combján zúzódás és vérömleny keletkezett, míg a férfi lábujjának zúzódását és a körömlemez részleges leszakadását szenvedte el.

Mint ismeretes, a tettes megbüntetését ezen bűncselekmény esetében a sértettnek kell kezdeményezni. A súlyos testi sértés azonban már közvádas bűncselekmény, amely hivatalból üldözendő. Mivel az ítélet ellen az arra jogosultak fellebbezést nem terjesztettek elő, az jogerőre emelkedett.

Borítóképünk: Megtámadta az ápolókat (képünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában