ítélet

2021.08.16. 11:01

Négyszer vezetett eltiltás hatálya alatt

A Szekszárdi Járási Ügyészség bíróság elé állította az 55 éves férfit.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vádlottat a szabálysértési hatóság engedély nélküli vezetés szabálysértése miatt ez év június 11-én jogerősen 6 hónap időtartamra eltiltotta minden engedélyhez kötött gépi meghajtású közúti jármű vezetésétől. Az eltiltás hatálya alatt azonban a vádlott Szekszárdon négy alkalommal, június 29-én és július 27-én egy tehergépjárművel, július 10-én és augusztus 5-én pedig személygépkocsival járművezetőként úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy arra engedéllyel nem rendelkezett. Az intézkedő rendőrjárőrök mindegyik esetben tetten érték. A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs.

Az utolsó eset után a nyomozó hatóság a férfit őrizetbe vette, a bíróság pedig az ügyészi indítványnak helyt adva, augusztus 7-én letartóztatását rendelte el. Ezt követően augusztus 13-án a járási ügyészség a férfit négyrendbeli, eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétsége miatt bíróság elé állította. A tárgyaláson a bíróság a vádlottat a vád szerint bűnösnek mondta ki, és kilenc nap elzárásra, valamint pénzbüntetésre és a közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte, az elzárás időtartamába pedig a fogvatartásban töltött időt beszámította, így a vádlott szabadlábra került.

A járási ügyészség azonban az ítélet ellen fellebbezést jelentett be a büntetés súlyosítása érdekében, mégpedig mind az elzárás és a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának, mind pedig a pénzbüntetés összegének felemelése céljából. A járási ügyészség álláspontja szerint a bűncselekményeket sorozatjelleggel elkövető, többszörös halmazatot megvalósító vádlott esetében a súlyosító körülményeket nagyobb nyomatékkal kell értékelni, hiszen a vádlottat az eddigi intézkedések sem tartották vissza attól, hogy az eltiltás ellenére újra járművet vezessen – Himmelné Dr. Ökrös Mária Magdolna megbízott megyei főügyész.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában