bírósági ítélet

2021.09.07. 14:00

Egy doboz cigiért verte félholtra a hajléktalant

A Szekszárdi Törvényszék hétfőin tárgyalásán négy év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, aki 2019 nyarán súlyosan bántalmazott egy másik személyt Szekszárdon. Az ítélet nem jogerős.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A negyvenes éveiben járó vádlott 2019. június 20-án Szekszárdon, a Béri Balogh Ádám utcában egy vendéglátó hely közelében találkozott a 62 éves, hajléktalan sértettel. Egy padon ülve közösen alkoholt fogyasztottak és dohányoztak, amikor a sértett zsebre tette a vádlott cigarettáját és öngyújtóját.

Az ittas vádlott emiatt kiabálni kezdett a sértettel, majd a padról felállva több alkalommal megütötte, és két alkalommal fejen is rúgta az idős embert. A sértett próbálta kivédeni az ütleget, de a második rúgást követően eldőlt a padon. A vádlott a magatehetetlenül fekvő sértett fejét ököllel tovább ütötte, majd a már mozdulatlan férfi ruházatát átkutatva visszavette cigarettáját, és magára hagyta őt.

A sértett a bántalmazás során nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést, többek között heveny, keményburok alatti koponyaűri vérzést és kisméretű agyzúzódást szenvedett el. A koponyaűri vérzés miatt közvetlen életveszélyes állapotba került, ezért sürgősséggel idegsebészeti műtétet hajtottak rajta végre.

A sértettet ülő helyzetben ért ütések és rúgások alkalmasak lehettek a sérülések létrehozására, az elszenvedett sérülések jellegét és keletkezési mechanizmusát figyelembe véve súlyosabb sérülések kialakulása sem lett volna kizárható, azonban az elszenvedett sérülésekkel összefüggésben maradandó fogyatékosság, illetve súlyos egészségromlás kialakulása nem igazolható.

A vádlott nyílt utcán, kora délután tanúsított kihívóan közösségellenes, agresszív viselkedése alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. A törvényszék a fenti cselekményét beismerő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés és önbíráskodás bűntettében mondta ki bűnösnek, és visszaesőként börtönbüntetés kiszabása mellett elrendelte a vádlottra korábban kiszabott, próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetés végrehajtását is. A jelenleg is letartóztatásban lévő vádlott legkorábban a büntetés 3/4 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A büntetés kiszabása során a bíróság – az egyébként a halmazati elkövetésre tekintettel 2-12 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény esetében – enyhítő körülményként értékelte a személyiségzavarban szenvedő vádlott ezen pszichés állapotát, ténybeli beismerését, az időmúlást, azt a tényt, hogy a vádlott a büntetés-végrehajtási intézetben indulatkezelési tréningen vesz részt, valamint a sértett egészségi állapotát, amely a sérülései kialakulására befolyással voltak.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a törvényszék a visszaesőnek számító vádlott büntetett előéletét, a halmazati elkövetést, azt a tényt, hogy a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének hatálya alatt követte el, továbbá elkövetés brutalitását.

Az ítélet ellen mind az ügyész, mind a vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn jogorvoslati nyilatkozataik esetleges bejelentésére – tájékoztatott dr. Bajusz János sajtótitkár.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában