Ítélet

2021.09.19. 13:00

Rossz útra vitte a fiatalt a felnőttkorú társa

Megrovásban részesített egy fiatalkorú gyanúsítottat a Szekszárdi Járási Ügyészség kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a főügyészség sajtószóvivője.

I. I.

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

A nyomozás adataiból megállapítható tények szerint a fiú felnőttkorú társával együtt 2020 novemberében több hasonló bűncselekményt követett el oly módon, hogy kihasználta a máshol élő tulajdonosok lakatlan házai nyújtotta lehetőségeket.

A fiatal gyanúsított azzal segített a lopásban felnőtt társának, hogy az épületek udvarán várakozva figyelt, míg társa bent összeszedte a mozdítható értékeket. A nyomozati anyagból egyértelmű, hogy a fiatalkorú gyanúsított a bűncselekmények elkövetése során kizárólag segítő szerepet töltött be, a lopott holmiból szinte alig részesült, és a felnőtt ötlete nélkül saját maga nem jutott volna arra az elhatározásra, hogy bűncselekményt kövessen el.

Emiatt a járási ügyészség úgy ítélte meg, hogy vele szemben a törvény biztosította legenyhébb intézkedést, a megrovást alkalmazza, amelynek célja a fiatalkorúak ellen folytatott büntetőeljárásban mindig az, hogy az érintett személyisége a helyes irányba fejlődjön és a társadalom hasznos tagjává váljon.

A fiatalkorú elkövetővel szemben a megrovás alkalmazása mellett az ügyészség az eljárást megszüntette. A felnőtt ügyét pedig áttette az eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészségre.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában