jogerős

2021.10.06. 15:41

Tolnában is portyázó unokázós csalók ügyében született ítélet

A Szekszárdi Járásbíróság az úgynevezett „unokázós csalók” ügyében tartott előkészítő ülésen, a másod- és harmadrendű vádlottak vonatkozásában hirdetett ítéletet. A bíróság a másodrendű vádlottat 4 rendbeli bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében, míg a harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek.

TEOL

20200518 Szombathely Unokázós csalók szedik sorra áldozataikat. A rendőrség sorra járja a köztereket, parkolókat és piacokat, hogy felhívják a figyelmet a mostanság különösen nagy problémát jelentő csaló telefonálókra, kéregetőkre. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

A járásbíróság a másodrendű vádlottat halmazati büntetésül 4 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlott a szabadságvesztésből nem bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a harmadrendű vádlottat összesen 1 200 000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A másodrendű vádlott annak a bűnszervezetnek a tagjaként követte el a bűncselekményeket, amelyet egy magyarországi származású, de az Egyesült Királyságban tartózkodó személy hozott létre. A bűnszervezetet ez a személy irányította külföldről, és a vele rokoni kapcsolatban álló személy szervezte be a magyarországi bűnelkövetőket, az úgynevezett „futárokat”. Elkövetési módszere az volt, hogy a bűnszervezet vezetője angol előhívójú számról Magyarországon élő, időskorú személyeket keresett fel vezetékes telefonon. Magát jellemzően a sértett fiának, unokájának adta ki, és azt állította, hogy személyi sérüléssel járó közúti balesetet okozott, amely során nagy értékű kár keletkezett, illetve gyermek sérültje is van a balesetnek. A telefonáló nagyobb összegű készpénzt kért a sértettektől azért, hogy a balesettel okozott kárt rendezni tudja, és közölte, hogy a pénzért hamarosan az egyik ismerőse fog elmenni.

A sértettektől kicsalt pénzért a magyarországi „futárok” mentek a sértettek lakóhelyére, majd az idős korú személyektől átvett pénzösszegek felét az Egyesült Királyságba juttatták, míg a másik feléből a magyarországi elkövetők részesültek. A jelen ügyben másodrendű vádlott oly módon vett részt a bűncselekmények elkövetésében, hogy a bűnszervezet vezetőjének utasítására az elsőrendű vádlottal együtt a sértettek megadott címére mentek, és míg az elsőrendű vádlott a készpénzt átvette a sértettektől, addig a másodrendű vádlott az autóban várakozott. Ily módon összesen négy időskorú sértettet kerestek fel különböző időpontokban, melyből két alkalommal, összesen 1 400 000 forintot vettek át, majd annak felét közvetítőn keresztül az Egyesült Királyságba juttatták, míg a másik felét saját megélhetésükre fordították. Egy alkalommal pedig a teljes átvett összeget – több mint 700 000 forintot – megtartották maguknak.

Ugyanakkor, egy esetben a teljes kár megtérült, mivel észlelték, hogy a cselekményt egy térfigyelő kamera rögzíthette, ezért a kicsalt 300 000 forintot a sértett részére utóbb visszavitték a lelepleződés elkerülése érdekében. Az ügy harmadrendű vádlottja – tudva a vádlott-társai szándékáról – egy alkalommal sofőrként nyújtott segítséget a bűncselekmény elkövetéséhez. Tekintettel arra, hogy az ügy másod- és harmadrendű vádlottja az előkészítő ülésen a bűnösségüket beismerték, ezért vonatkozásukban a bíróság ítéletet hozott, mellyel szemben fellebbezést nem jelentettek be, így az jogerőre emelkedett.

Az ügy elsőrendű vádlottja azonban a vád tárgyává tett cselekmény elkövetését tagadta, ezért a bíróság az ügyet az elsőrendű vádlott vonatkozásában elkülönítette – tájékoztatta portálunkat a dr. Kiss Annamária, a Szekszárdi Törvényszék sajtótitkára.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában