Kampány

2021.11.04. 15:30

Tejesdobozon is felhívják a figyelmet a tűzveszélyre

A fűtési szezonhoz igazítva október közepén indult az újabb tejesdobozkampány, ekkor kerültek a boltokba azok a termékek, amelyek dobozán a lakástüzek megelőzésére, a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartásának fontosságára hívják fel a vásárlók figyelmét – olvasható a Tolna megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

TN

Kéményseprők Nyáron is fontos a kéményseprés! A szakemberek ilyenkor kevésbé leterheltek, így rövidebb az ügyintézés és kevesebb a várakozási idő is. A képen Szabó Zsolt, kéményseprő-mester munka közben látható. 20190711 Békéscsaba Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: Imre György

Az akciónak szomorú apropót ad a ma hajnalban, a Pest megyei Gyálon történt halálos kimenetelű tűzeset, illetve a tegnapi Békés és Zala megyei tragédia is.

A három hónapig tartó akcióban három és félmillió, 2,8 százalékos zsírtartalmú magyar tejet tartalmazó dobozon látható a figyelemfelhívó grafika. Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság tavaly decemberben kötött megállapodást arról, hogy ebben az évben négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – végeznek közös tájékoztatást, összesen mintegy tizenkétmillió tejesdobozon juttatva el az üzeneteket a lakossághoz.

Mintegy tizenkétmillió tejesdobozon lesz üzenet (Fotó: BM OKF)

A téma fontosságát jelzik a statisztikai adatok is: a tűzoltókat október közepéig már 760 kéménytűzhöz riasztották idén. Tolna megyében 14 alkalommal vonultak kéménytüzekhez a tűzoltók. Az ilyen tüzeket leggyakrabban az okozza, hogy a kémény nincs megfelelően kitisztítva és a belső falára lerakódott korom, kátrány meggyullad. Minden hetedik lakástűz a kéményből indul ki.

A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprő-ipari szolgáltatónál hogyan lehet időpontot egyeztetni a kémény ellenőrzésére. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél. TN

Borítóképünkön: Minden hetedik lakástűz a kéményből indul ki, ezért is életbevágó rendszeresen ellenőriztetni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában