Jogerős ítélet

2021.12.21. 19:10

Hátba szúrta a befogadott hajléktalant, verekedett és rongált is

Verekedett, késelt, rongált az a férfi, akit nemrégiben börtönbüntetésre ítéltek.

I. I.

Illusztráció: Shutterstock

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 januárjában egy budapesti egyetemen térden rúgott egy hallgatót, majd több tűzjelző készüléket is működésbe hozott. Végül pedig egy biztonsági őrt is bántalmazott, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. 

Szintén 2019 januárjában a vádlott egy budapesti villamosmegállóban, szóváltást követően, egy idős férfit bántalmazott. 

Valótlanul olyan bejelentést tett 2019 októberében a vádlott a rendőrségen, mely szerint egy kerékpáros megütötte és kirabolta. 

Az év októberében a vádlott befogadott a házába egy hajléktalan férfit, akitől a lakhatásért cserébe azt kérte, hogy tartsa rendben a ház udvarát, szedje le a gyümölcsöket. 2019. november 2-án a vádlott és a sértett között nézeteltérés alakult ki, amelyet rövid szóváltás követett. A sértett emiatt el akart menni, de ekkor a vádlott a konyhaasztalról magához vett egy kést, és hátba szúrta a távozó sértettet. A férfi nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. 

A Szekszárdi Törvényszék elsőfokú ítéletében azt állapította meg, hogy a szúrás jellegére, elhelyezkedésére és az elkövetési eszközre tekintettel az életveszélyes sérülés elmaradása csak a véletlennek volt köszönhető. Ezt a megállapítást a másodfokú bíróság mellőzte. Az első fokon eljárt törvényszék a vádlott bűnösségét életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, hamis vád bűntettében, garázdaság vétségében és testi sértés bűntettében állapította meg, ezért három év négy hónap börtönbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte. 

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. Másodfokon a Pécsi Ítélőtábla a vádlott által a lakótársa sérelmére elkövetett cselekményt könnyű testi sértés vétségének minősítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Az ítélet jogerős, tájékoztatta lapunkat Hornokné dr. Décsei Katalin, a Pécsi Ítélőtábla sajtótitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában