Vádemelés

2022.02.15. 10:20

Gondatlanul okozott halálos balesetet a 25 éves nő

A halálos balesetet okozó vádlottra végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását szorgalmazza az ügyészség a Bonyhádi Járásbíróságnál.

Egy ember életét veszítette a 2020 végén történt balesetben (Fotó: TMRFK)

A Szekszárdi Járási Ügyészség vádiratának tényállása szerint a vádlott 2020. december 30-án délután nappali, de borult látási viszonyok között, nedves felületű úttesten, egy mellékúton vezette a gépkocsiját. Menet közben nem az útburkolat állapotának és az út vonalvezetésének megfelelően megválasztott sebessége miatt egy jobbra ívelő útkanyarulatban megcsúszott. A vádlott elveszítette uralmát a járműve felett, áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol az autója jobb első részével ütközött a vele szemben szabályosan közlekedő, az ütközés elkerülése érdekében már enyhén jobbra tartó és lassító személygépkocsinak. Az ütközést követően a vádlott autója a hossztengelye körül megperdült, miközben a jobb hátsó sárvédőjével nekiütközött a másik autó bal hátsó ajtajának.

Sem a vádlott, sem a másik autó vezetője nem lépte túl az adott útszakaszra megengedett 90 km/órás sebességet. Az ütközést megelőzően a vádlott autójának haladási sebessége 72-76 km/óra volt. A balesettel érintett útkanyarulatban azonban a kanyarívhez számított biztonságos ívmeneti kanyarodási sebesség 69 km/óra. A baleset akkor lett volna elkerülhető, ha a vádlott a kanyarívben ennél alacsonyabb sebességgel haladt volna a nedves úttesten.

A baleset következtében a szembe jövő gépkocsi jobb első utasa, egy 51 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy néhány nappal később, kórházi ellátása során életét vesztette. A baleset és a sértett halála között közvetett ok-okozati összefüggés állapítható meg, mivel a biztonsági öv rendeltetésszerű használata esetén a keletkezett sérülések kisebb súlyosságával lehetett volna számolni. A balesetben a szembe jövő autót vezető 19 éves nő, és a bal hátsó, 16 éves utasa is könnyű sérüléseket szenvedtek, míg a vádlott súlyos sérüléseket. A biztonsági övet egyikük sem használta.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és a közúti járművezetéstől eltiltását szorgalmazza a Bonyhádi Járásbíróságnál – tájékoztatta portálunkat Himmelné dr. Ökrös Mária Magdolna megyei főügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában