Jogerős ítélet

2022.03.30. 16:20

Idős emberektől csaltak ki pénzt a vádlottak

Ítéletet hozott a Szekszárdi Járásbíróság előkészítő ülésén azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik önkormányzati segély valótlan ígéretével tévesztettek meg idős embereket. Az előkészítő ülésen valamennyi vádlott beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

TN

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

A bíróság megállapítása szerint az első- és a másodrendű vádlott tavaly februárban megállapodott a harmad- és a negyedrendűvel abban, hogy idős emberektől csalárd módon pénzt szereznek. Ennek érdekében az elsőrendű vádlott a telefonkönyvből kinézte az általa időskorúnak vélt sértettek vezetékes telefonszámát. 

Felhívta az érintetteket az önkormányzat, egy alkalommal pedig banki dolgozónak adva ki magát. A vádlott különféle álneveken mutatkozott be és azt mondta a sértetteknek, hogy amennyiben előbb telefonon megadják személyes okmányaik és bankszámlaszámuk adatait, majd személyesen is átadják az okmányaikat, bankkártyájukat, a PIN-kódot, akkor a koronavírus-járvány miatt ötvenezer forint önkormányzati támogatást kapnak. Az elsőrendű vádlott kilencvenhat sértettel vette fel telefonon a kapcsolatot. 

A bíróság őt háromrendbeli csalás bűntettében, huszonnyolc rendbeli csalás bűntettének kísérletében, hatvanöt rendbeli csalás vétségének kísérletében, személyes adattal visszaélés vétségében és kétrendbeli okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. Mindezért őt a bíróság – mint különös visszaesőt – három év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte és négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlottat csalás bűntettében mondták ki bűnösnek, és esetében száznyolcvan óra közérdekű munka büntetést szabott ki a bíróság, a harmadrendű vádlott esetében háromszáztizenkét, a negyedrendűében száznyolcvan órát. Az ítélet jogerős, tájékoztatott dr. Kiss Annamária sajtótitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában