Előállítás

2022.03.21. 12:36

Régészeti lelőhelynél keresgélt két férfi fémdetektorral

Eljárás indult két férfi ellen, akik fémdetektorral végeztek kutatást egy régészeti lelőhelynél Paradicsompusztánál. A Wosinsky Mór Megyei Múzeum nevében Czövek Attila régészeti osztályvezető írt köszönő emailt a bonyhádi rendőrkapitánynak

TEOL

Bejelentés érkezett a rendőrséghez Paradicsompusztáról március 15-én, hogy két ismeretlen engedély nélkül detektorral keresgél egy régészeti feltárás helyszínén.

 

A területre érkező rendőr igazoltatta a két tolnai férfit, akik elmondták, tudomásuk volt róla, hogy a területen régészeti lelőhely van.  Emiatt próbáltak elektromos fémkeresővel régiségeket felkutatni. A tevékenységhez örökségvédelmi engedéllyel azonban egyikük sem rendelkezik – közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

A férfiakat előállították és gyanúsítottként hallgatták ki védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra, vagy régészeti leletre elkövetett lopás bűntettének kísérlete miatt a Bonyhádi Rendőrkapitányságon, ahol mindketten beismerő vallomást tettek.

 

A köszönőlevél alább olvasható!

 

„Tisztelt Rendőrkapitány Úr!

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum nevében szeretném megköszönni Önnek és a munkatársainak, hogy az ún. Paradicsom-puszta területén lévő régészeti lelőhelyet fosztogató illegális fémkeresősöket sikerült tetten érniük március 15-én, s reméljük, hogy eredményesen tudnak velük szemben a továbbiakban is eljárni. Bár 2011-ben kezdődött egy együttműködés a TMRFK, az NNI és a WMMM között az illegális fémkeresőzés visszaszorítására, ami a korai (fedett) nyomozati eredmények után a bírósági szakaszban tapasztalt enyhe ítéletek miatt kissé megtorpant (érthetően ment el a "kedve" a kollégáinak és a parancsnokaiknak a befektetett munka ilyetén megbecsülése miatt), így maradtak a terepi tettenérések. Ehhez viszont az kell, hogy legyenek olyan múzeumbarát polgárok, akik viszonylag sokat járják a határt, s bejelentik az illegális fémkeresőzőket. Most is egy – korábban rendőrként dolgozó  – férfi látta meg őket, s tette a bejelentést, aki egyébként a múzeum közösségi régészeti programjában múzeumbarát fémkeresősként működik velünk együtt.

Tehát még egyszer köszönöm, köszönjük a munkájukat!

S kérem, ha fémkeresősöket látnak a kollégái, akkor nyugodtan igazoltassák őket, mert ezt a tevékenységet múzeumi régészen kívül csak örökségvédelmi engedéllyel végezhet bárki. Továbbá nyugodtan hívjanak engem, mert elvileg a múzeumbarát fémkeresőseink mindig bejelentik nekem, illetve kollégáimnak, hogy éppen hova mennek ki.

További eredményes munkavégzést kívánva üdvözlettel:

Czövek Attila

régészeti osztályvezető”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában