Vádemelés

2022.04.10. 15:00

Hulladékot tároltak az udvaron, szennyeződött a talaj

A hulladékgazdálkodás rendje megsértésének, illetve veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 42 éves és egy 27 éves szekszárdi férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség.

I. I.

Képünk illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

A vádlottak testvérek, akik még 2014-ben költöztek szüleikkel bérlőként egy szekszárdi ingatlanba. A vádirat szerint 2021. márciusát megelőzően az idősebb vádlott a ház udvarán jelentős mennyiségű, mintegy 80-100 köbméter egyes hulladékot halmozott fel bejelentés, nyilvántartásba vétel, illetve engedély nélkül.

A felhalmozott műanyagok, fahulladékok, hungarocell, dobozok, vödrök, zsákok, valamint háztartási hulladéknak minősülnek, melyek alkalmasak a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve az élő szervezetek veszélyeztetésére. Emellett összetétele, éghetősége miatt könnyen meggyulladhatnak, ezáltal az emberi életet, testi épséget, valamint a levegőt is veszélyeztetik. 

A fiatalabbik vádlott ugyancsak bejelentés és engedély nélkül jelentős mennyiségű, 80 köbméter bontott gépkocsialkatrészt, bontott háztartási kis- és nagygépeket, valamint autógumit helyezett el az udvaron. Az engedély nélküli bontás melléktermékeként, a bontott alkatrészek nem megfelelő tárolása miatt a helyszínen az érintett talaj gépolajjal szennyeződött, mégpedig a megengedett határérték 572-szeresét meghaladó mértékben. Ez a szennyeződés már a lakóház előtti közterületen is megjelent. 

A határértéket nagy mértékben meghaladó gépolaj veszélyes hulladéknak minősül. A vádlottak az ingatlan tulajdonosának a felszólítása ellenére sem intézkedtek a hulladékok elszállításáról. A büntetlen előéletű vádlottakkal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában