Halálos baleset

2022.05.05. 15:30

Ítélet született a gázoló tolnai férfi ügyében

Ítéletet hirdetett a Bonyhádi Járásbíróság annak a tolnai férfinek az ügyében, aki még 2019. október 20. napján Kétyen autójával halálra gázolta az úttest mellett füvet nyíró helybéli sértettet.

TEOL

Halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette mellett más cselekményekért is felelnie kell a tolnai férfinak (Fotó: TMRFK)

Az ügyészség a vádlottal szemben több bűncselekmény miatt is vádat emelt. A lefolytatott bizonyítási eljárás alapján így az elsőfokú bíróság a vádlottat halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, továbbá csalás bűntettének kísérletében, hamis magánokirat felhasználásának vétségében és kábítószer birtoklásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 5 év 8 hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, 6 év 2 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte – tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó bíró, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. október 20. napján a délutáni órákban – miután szeszes italt és új pszichoaktív anyagot fogyasztott – volán mögé ült, és személygépkocsijával a 65-ös számú főúton Kéty lakott területén belül Hőgyész irányába közlekedett. A vádlott az ittas és bódult állapota, továbbá a megengedett sebesség túllépése miatt egy jobbra ívelő útkanyarulatban elveszítette uralmát a jármű felett, és lehajtott a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávot szegélyező útpadkára. Innen a járművet hirtelen jobbra kormányozta, melynek következtében a gépkocsi átsodródott mindkét forgalmi sávon, majd nekiütközött egy lakóház előtti kerítés lábazatának. Mint ahogy arról a teol.hu portál is beszámolt, az ütközés következtében a jármű megpördült és közben elsodorta az útpadkán füvet nyíró sértettet, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A vádlott a közlekedési bűncselekmény vonatkozásában beismerte a bűnösségét és megbánó magatartást tanúsított, melyet a bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelt. A bíróság ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a vádlott büntetett előéletét, valamint a halmazati elkövetést. 

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védő a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést. Az ügyészség három munkanap határidőt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában