Vádemelés

2022.08.26. 18:10

Külterületen szabadult meg szemetétől a férfi

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt emelt vádat egy 59 éves férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség – tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Sz. Á.

Illusztráció: Shutterstock

A vádlott tavaly február 16-án délután öt óra körül egy Bátaszékhez közeli külterületen engedély nélkül mintegy három köbméter vegyes hulladékot helyezett el. A saját gépkocsiján szállított hulladék műanyagot, papírt, gumit és hungarocell, azaz expandált polisztirolhab (EPS) szigetelőanyagot is tartalmazott.

A hulladék fogalmát a vonatkozó törvény tartalmazza. Hulladéknak minősül bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles. Ugyanezen törvény kimondja, hogy tilos a hulladékot felhalmozni, a gyűjtés, a szállítás, a kezelés szabályaitól eltérő módon elhagyni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni és kezelni. 

A vádlott által illegálisan elhelyezett hulladékból csapadék hatására szennyezőanyagok oldódhatnak ki, melyek a talajba, talajvízbe kerülhetnek. Illetve porlódása miatt az EPS szigetelőanyag a szél hatására a levegőbe kerülhet, nagy területen röpszennyezést okozva. A nyomozás során a vádlott a hulladék elszállításáról gondoskodott, azt egy hulladékudvarban leadta.

A bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben az ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben köz­érdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában