Katasztrófavédelem

2022.08.05. 15:30

Folyamatosan nő a szabadtéri tüzek száma Tolnában

Folyamatosan növekszik a szabadtéri tüzek száma. Idén már százhatvanöt ilyen tűz keletkezett Tolnában.

TEOL

Képünk illusztráció (Fotó: Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egy hektár területen avar, gaz és tarló égett Gyulajon, a Temető utcában csütörtök délután. A tűzesethez a dombóvári, bonyhádi és sásdi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugár, puttonyfecskendő és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. Folyamatosan növekszik a szabadtéri tüzek száma a megyében. A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként többhektáros szabadtéri tüzek. 

Idén Tolna megyében már 165 tűz keletkezett a szabadban. A mai napig összesen 167 hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Összesen 352 tűzoltószert riasztott a megyei műveletirányítás. A beavatkozó tűzoltóegységek 68 alkalommal erdő és vegetációs területek, harmincegyszer szemét-, illetve hulladék, 31 esetben közterület, 30 alkalommal pedig létesítmények szabad tereinél keletkezett tüzekhez vonultak. Július másodika, az országos tűzgyújtási tilalom elrendelése óta 102 hektáron tombolt a tűz a szabadban.

Mi magunk tehetünk a legtöbbet a szabadtéri tüzek kialakulásának megelőzése érdekében. A hőségriasztás ideje alatt a természetben senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet! Továbbra is tilos tarlót égetni, és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, ezért erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani. Véletlenül se dobjuk el a cigarettacsikket az utcán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában