Balesetek

2022.08.01. 12:01

„Halálúttá” változott az 56-os: indítvánnyal fordultak a lakók a rendőrséghez

Az elmúlt pár évben kiemelkedően sok és súlyos, esetenként halálos baleset történt az 56-os úton Decs-Szőlőhegy magasságában.

Schilli-Bárány Margit

Fotó: Makovics Kornél

Ezen az útszakaszon igen gyakori a gyorshajtás és a figyelmetlenségből fakadó előzés. Legutóbb egy motor és egy kisteherautó ütközött össze Várdomb térségében július 6-án, melyben a szerencsétlenül járt motoros a helyszínen életét vesztette. Előtte június 27-én két autó ütközött össze, márciusban oszlopnak ütközött egy autó. De az elmúlt években volt itt árokba borulás és bizonyára sokan emlékeznek a tavaly nyári halálos balesetre is. Akkor öten utaztak egy személyautóban, amikor fiatalok tartottak Szekszárd felé és egy dupla kanyar után a sofőr elvesztette uralmát a jármű felett. Az autó hatalmas erővel csapódott az árokba. 

Csupán egyikük csatolta be a biztonsági övet, ő könnyebben sérült meg, míg egy társa kirepült az autóból, ketten beszorultak, egy tizenhét éves lány pedig a mentők kiérkezése előtt azonnal belehalt súlyos sérüléseibe. Ugyan ebben az esetben rendkívül gyorsan hajtott a sofőr és az autóban buliztak a lányok, melyről videófelvételt is készítettek, a helyi és a közelben élő lakosok komolyan aggódnak. 

Az egyre gyakoribb és súlyosabb kimenetelű balesetek amellett, hogy szörnyű traumát okoznak az elszenvedőknek és családjaiknak, az érintett útszakaszon rendszeres a fennakadást, útlezárást eredményeznek. 

A decsi Szőlőhegyen élők összefogtak és egy beadványt nyújtottak be a Tolnai Megyei Rendőr-főkapitányságnak. 

Kiss-Rogács Erzsébet, az indítvány beadója lapunknak elmondta, nem csupán aggodalmuknak adtak hangot a levélben. Sokuk szemtanúja is volt a baleseteknek, akik több esetben gyermekeikkel utaztak az autóban. A trauma így közvetetten a szemtanúkat is érinti és néhányan már félve ülnek autóikba. 

ű

– Szeretnénk, ha komolyabb sebességkorlátot vezetnének be, esetleg fokozott rendőri jelenléttel, sebességméréssel szűrnék ki a szabályszegőket és több tábla hívná fel az autósok figyelmét a meghatározott sebességkorlát betartására. Nem csak én gondolom így, ez az indítvány a helyiek összefogásaként született meg mindannyiunk biztonsága érdekében -mondta Kiss Rogács Erzsébet. 

Molnár Valér harminc éve a decsi Szőlőhegyen él, több mint ötven éve vezet, és Európa több országába autóval jutott el. Elmondása szerint soha ennyi felelőtlen sofőrrel nem találkozott, mint az elmúlt pár évben ezen a rendkívül veszélyes útszakaszon. - Az elmúlt tíz évben nyolc balesetet is végignéztem, ebből egy halálos kimenetelű volt. Aki ismeri az útszakaszt, tudja, hogy a szálkai elágazó előtt egyenes az út, és itt bizony sokan rálépnek a gázra. Ám az emelkedő nem belátható, és aki a záróvonalon előzésbe kezd, nem tudja, mi érkezik szemből. Ide jó lenne valami nagy és drasztikus jelzőtáblát kitenni.

Sok a kicsi bekötőút, melyeket nehéz észrevenni, ha nem ismerjük az útszakaszt. Aki ritkán jár erre, nincs felkészülve a földekre be- is kivezető utakra. Ezek alapesetben is alig észrevehetőek. Ezen kis utak kialakítását nem engedélyeztették korábban, de napi szinten nagyon sokan használják azokat. Rossz látási viszonyoknál, télen, ködben itt soha nem lehet tudni, mikor kanyarodik ki elénk egy jármű – mondta Molnár Valér. De nem kell ehhez köd, elég, ha valaki a megengedettnél jóval gyorsabban halad erre.

Az indítvány kapcsán a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot is kerestük. Komlósiné Kiss Anett szóvivő elmondta, az elmúlt időszakban az 56-os főút Decs-Szőlőhegy és Várdomb közötti szakaszán történt megnövekvő balesetek száma miatt a rendőrség már korábban – a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra és a Szekszárdi Rendőrkapitányságra érkezett beadványoktól függetlenül – egyeztetéseket kezdeményezett a társhatóságokkal.

A fenti útszakaszon közlekedők, valamint a környéken élők részére megnyugtató intézkedések kidolgozása megkezdődött. - A közlekedési szakemberek célja, hogy olyan közlekedésbiztonsági és baleset-megelőzési intézkedéseket dolgozzanak ki, melyek egyrészt a megelőzésre, másrészt a forgalmi rend esetleges átszervezésére, harmadrészt a szankciókra épülve tudják garantálni a lakosság biztonságát. A közlekedésrendészeti szakterületen dolgozó munkatársaink napi szinten kiemelt figyelmet fordítanak az útszakasz közlekedésbiztonsági helyzetére – mondta Komlósiné Kiss Anett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában