Elsőfokú ítélet

2022.09.13. 16:45

Száguldozva menekült a balul sikerült lopás után

A Szekszárdi Járásbíróság szeptember 7-én közúti veszélyeztetés bűntette és bűnsegédként elkövetett lopás vétségének kísérelte miatt mondott ki bűnösnek egy kaposvári férfit.

TEOL

Képünk illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

A bíróság a vádlottat, mint többszörös visszaesőt – halmazati büntetésül – két év hat hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, és szintén öt évre a közügyek gyakorlásától. A kiszabott szabadságvesztésből a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság rendelkezett továbbá a vádlott tulajdonát képező személygépkocsi elkobzásáról is – tájékoztatott dr. Kovács Ildikó bíró, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Az ítélet szerint a vádlott 2019. május 23-án társával a tulajdonát képező személygépjárművel Szekszárdra jött, ahol egy gazdasági társaság telephelyén parkoló kamionból próbáltak értékeket eltulajdonítani, azonban ez nem járt sikerrel, mivel a biztonsági őrök erre felfigyeltek. Ezt követően a vádlott a társával együtt elmenekült a helyszínről.

Menekülés közben a terhelt nagy sebességgel Szekszárd területén belül, a Pollack Mihály utca felől a Palánki út irányába közlekedett az 56-os számú főúton, majd az „Előzni tilos!” jelzőtábla hatálya alatt a záróvonalat átlépve megelőzte az előtte haladó személyautót. A szabálytalan előzés közben a vele szemben közlekedő személygépkocsit fékezésre és az úttest szélére lehúzódásra kényszerítette. E jármű mögött haladt a Szekszárdi Rendőrkapitányság szolgálati gépkocsija, amely a vádlott által vezetett személygépjárművel való ütközést szintén csak vészfékezéssel és hirtelen kormányzással tudta elkerülni.

A vádlott az előzés befejezésekor hirtelen bevágott az általa megelőzött jármű elé, így őt is erőteljes fékezésre és ellenkormányzásra kényszerítette, ennek ellenére a vádlott járművének hátuljának ütközött. Az ütközést követően a vádlott a baleset helyszínéről nagy sebeséggel továbbhajtott az őt üldöző rendőrautó elől, majd a Palánki úton található aszfaltos területre hajtott, ahol a járműből kiszállva megpróbált elmenekülni, azonban a rendőrök néhány perc után elfogták.

A vádlott a tárgyaláson a bűnösségét beismerte, melyet a bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vett figyelembe. Az ítélet nem jogerős, a vádlott a büntetés enyhítéséért fellebbezett, míg az ügyészség három munkanap határidőt tartott fenn a nyilatkozattételre. Az ügy a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik másodfokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában