A tárgyalóteremből jelentjük

2022.10.12. 14:44

Cigaretta eső hullott az égből

Társtettesként, különösen jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntette tárgyában született ítélet szerdán a Szekszárdi Törvényszéken. A két vádlott milliárdos értékben csempészett külföldről Magyarországra adózatlan cigarettát.

Szeri Árpád

Dr. Bertaldó András bíró hozott ítéletet az ügyben (Fotó: Mártonfai Dénes)

Valószínűleg a NAV sokat látott munkatársai is elcsodálkoztak azon, ami tavaly október 11-én történt a paksi kikötőben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes osztályának egysége egy ukrán uszály kirakodását ellenőrizte. A bárka rakománya a rendelkezésre álló adatok alapján só, illetve jódozott só volt, a terméket nagy méretű, mintegy másfél tonna súlyú, úgynevezett big-bag zsákok tartalmazták. A darus rakodáskor az egyik zsák kiszakadt és abból hatezer-nyolcszáz doboz, jövedéki adózás alól elvont, magyar adójegy nélküli cigaretta hullott a fedélzetre. A dohányáru csempészésében érintett két személy ugyan jelen volt a helyszínen, de a történtek után tanácsosnak látták idejében távozni. Ám hamarosan mindkettőjüket elfogták.

A két személy szerdán délelőtt felelt viselt dolgai miatt a Szekszárdi Törvényszéken. Bár jobbára ukránul – tolmács közreműködésével – hiszen mindketten ukrán-magyar állampolgárok. A vádirati tényállás szerint az I. rendű vádlott közúti áruszállítással foglalkozó gazdasági társaság vezető tisztségviselője volt. A múlt évben megismerkedett egy magyarul jól beszélő, ukrán állampolgárságú személlyel, aki – ismeretlen személyek megbízásából – arra kérte, hogy az ügyvezetése alatt álló társaságok és más cégek kamionjaival segítsen neki különböző áruk Ukrajnából Magyarországra történő szállításában. Ezen tevékenységért fuvaronként átlagosan ezer eurót ajánlott fel. 

Egy idő után azzal a kéréssel is előállt, hogy I. rendű vádlott keressen Budapest környékén arra alkalmas raktárt, amelyben a szállított árut időlegesen lehet tárolni. Tavaly májusban vagy júniusban pedig arra kérte, hogy big-bag zsákokban sót szállítson egy időközben Felsőpakonyban kibérelt raktárhelyiségbe és őrizze ott az árut. Jóllehet I. rendű vádlott értesült arról, hogy a só külföldről Magyarországra csempészett, különböző fajtájú, magyar zárjegy nélküli, adózatlan cigarettákat rejt magába, mégis a múlt év októberéig folytatta kamionjaival a szállítást. Egészen addig, amíg meg nem történt a bevezetőben említett ellenőrzés Pakson. Az uszályon végül is a NAV egysége a zsákok átvizsgálása után összesen kétmillió-háromszázhetvenötezer-négyszázhatvanöt doboz cigarettát talált, ezek forgalmi értéke meghaladta a négymilliárd-háromszázezer forintot.

A vádlottak megegyeztek az ügyészséggel és a védővel, a vádirat ennek megfelelően készült el. (Fotós: Mártonfai D.)

A II. rendű vádlott a paksi eset után napon kamionnal szállított sóba rejtett, százkilencezer-négyszázhatvan doboz, különböző fajtájú, magyar zárjegy nélküli, adózatlan cigarettát Dunaharasztiból Felsőpakonyba. A helyszínre érkezve, vele együtt tartózkodó társaival együtt, éppen a csempészett cigarettát pakolta, amikor is megérkeztek telephely ellenőrzésre a NAV Bevetési Igazgatóság járőrei, majd a NAV nyomozó hatóságának tagjai. A raktárban összesen négyszáznyolcvannégyezer-száztíz csomag cigarettát foglaltak le, a jövedéki adózás alól elvont dohány termék kiskereskedelmi forgalmi értéke megközelíti a nyolcszáznyolcvanhat millió forintot. A paksi kikötőben és a felsőpakonyi telephelyen lefoglalt dohánytermékek kiskereskedelmi forgalmi értéke több mint ötmilliárd-kétszázharminchárom millió forintot tesz ki.

A vádlottak a büntetőeljárás szabályainak megfelelően egyezséget kötöttek az ügyészséggel, a vádirat ennek megfelelően készült el. A bíróság a tényállást, minősítést és büntetés kiszabást tartalmazó egyezséget jóváhagyta. Az ügyészség indítványával egyezően az I. rendű vádlott három év hat hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztést, mellé hétszázötvenezer forint pénzbüntetést, II. rendű vádlott egy év hét hónap ugyancsak börtönben letöltendő szabadságvesztést, mellé hatszázhetvenötezer forint pénzbüntetést kapott. Mindkettőjük esetében a bíróság teljes egészében beszámította a hat hónapot kitevő letartóztatást. Az elítéltek, miután letöltik szabadságvesztésük időtartamának kétharmadát, feltételesen szabadlábra kerülhetnek. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában