Szekszárdi Járási Ügyészség

2022.12.20. 12:45

Nyolc köbméter veszélyes hulladékot rakott le az erdő szélén

A Szekszárdi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 60 éves férfi ellen - tudatta a Tolna Megyei Főügyészség.

TEOL

Nyolc köbméter veszélyes hulladékot rakott le az erdő szélén a vádlott. Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott 2022. július 22. és 27. között engedély nélkül, hozzávetőlegesen 8 köbméter mennyiségű hulladékot helyezett el egy Szekszárdhoz közeli település külterületén található erdő szélére. A vádlott által lerakott hulladék között voltak kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, gumiabroncsok, fa, üveg, műanyag és települési kommunális hulladék is. Emellett olyan, veszélyes anyagokat is tartalmazó, a veszélyes hulladék kategóriájába tartozó berendezéseket, vegyszeres- és festékes göngyölegeket is elhelyezett a vádlott, amelyek alkalmasak voltak a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve az élő szervezet egyedeinek veszélyeztetésére is.

Az ilyen jellegű hulladékokból csapadék hatására szennyezőanyagok oldódhatnak ki, melyek a talajba, talajvízbe kerülhetnek, illetve a meleg hatására egyes hulladékok porladni kezdenek, a szél pedig elhordja a hulladékdarabokat, ezzel nagy területen röpszennyezést okozva. A kihelyezett elektromos eszközökben található nehézfémek pedig a talajba, talajvízbe kerülve súlyosan károsítják ezen környezeti elemeket.

A vádlott a büntetőeljárás megindulását követően a hulladékokat elszállította, és az arra kijelölt hulladéktelepen leadta. A bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben közérdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában