Nőtt a balesetek száma

2023.03.19. 19:40

A nem megfelelő sebesség okozza a legtöbb balesetet a hazai utakon

„Enyhén csökkenő forgalom mellett 1,3 százalékkal nőtt a személysérüléssel járó közúti balesetek száma.” – szúrta ki a bama.hu a KSH friss felmérését, amely arra is rámutat, a balesetek leggyakoribb oka a sebesség nem megfelelő megválasztása és az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása.

HÉJJ VIVIEN

A kép illusztráció.

Fotó: Gorodenkoff

Az elmúlt három esztendő azonos periódusait – jelen esetben az esztendők utolsó negyedévét – vizsgálva 2022-ben történt a legtöbb baleset a hazai közutakon. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint habár a forgalom enyhén csökkent, a személysérüléssel járó közúti balesetek száma 1,3 százalékos növekedéssel 3633-ra nőtt 2022 utolsó hónapjaiban. A legnagyobb növekedés – 2,4 százalék – novemberben volt.

Az utolsó negyedév 3633 balesetében összesen közel 5000-en megsérültek, közülük 141 fő vesztette életét. A KSH kimutatása szerint, a halálos ütközések száma 5,4, a súlyos sérüléses baleseteké 11 százalékkal nőtt, míg a könnyű sérülést okozó esetek száma 2,7 százalékkal csökkent.

Ami a kiváltó okokat illeti, a bekövetkezett balesetek 30-30 százalékát a sebesség nem megfelelő alkalmazása és az elsőbbség meg nem adása okozta, amelyeket az esetek közel negyedében szabálytalan irányváltás követett. Jó hír, hogy az ittasan okozott balesetek száma az egy évvel korábbiakhoz képest 15 százalékkal csökkent, az esetek mindössze 7,6 százalékában volt kiváltó ok az alkoholos befolyásoltság.

A balesetek jelentős többségét – 85 százalékát – személyszállító járművek idézték elő, ám még így is elmondható, hogy általánosságban a személygépkocsival történt balesetek száma az előző évhez képest 2,2 százalékkal csökkent. Százalékos arányban azonban egyre többször balesetet okoznak motorkerékpárral, kerékpárral és autóbusszal.

A száz kilométerre jutó balesetek számát illetően Fejér a középmezőnyben helyezkedik el
Forrás: KSH

A legtöbb eset Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében, a legkevesebb Nógrád, Tolna és Somogy vármegyében történt. A száz kilométer közútra jutó személysérüléses balesetek számában Fejér vármegye a középmezőnyben helyezkedik el, 2022 utolsó negyedévében átlagosan száz kilométerenként 1,7 baleset történt.

A bekövetkezett balesetek több mint 90 százalékáért a járművezetők tehetők felelőssé, a fennmaradó esetekben egyéb körülmények – gyalogos, utas, járműhiba, pályahiba – okoztak személysérüléses eseteket.

A teljes 2022-es évben több mint 14700 baleset történt a hazai utakon, a balesetek száma 3,5, a sérülteké és elhunytaké együttesen 4,8 százalékkal volt több, mint 2021-ben. Az elhunytak számában csökkenés figyelhető meg, a halálos áldozatok száma a járvány előtti szint alatt volt 2022-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában