Közúti ellenőrzés

2023.04.11. 17:31

Egyetlen tolnai jogosítvány „ugrott” húsvéthétfőn

Vármegye-szerte öt ittas személyt találtak a közúti igazoltatások folyamán – tudtuk meg a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól a hétfői szigorított ellenőrzésekről. Emellett egy körözött személyt is sikerült elfogniuk a rend éber őreinek.

Gazsó Rita

Reggel 9 és délután 16 óra között ellenőrizték az autósokat hétfőn Tolnában. Elsősorban – ahogy azt ilyenkor, húsvét hétfőn megszokhattuk – a járművezetők alkoholfogyasztását figyelték. Viszonylag jó eredménnyel zárult az akció – tudtuk meg a vármegyei rendőr-főkapitányságtól. A hétfői ellenőrzés alkalmával egyetlen olyan sofőrt igazoltattak, akinél megfújáskor már bűncselekménynek minősülő értéket jelzett a szonda. Ez azt jelenti, hogy a szonda által mutatott levegőalkohol koncentráció meghaladta a literenkénti 0,25 milligrammot. Esetében bevonták a járművezetői engedélyt  – tájékoztatott Komlósiné Kiss Anett a rendőr-főkapitányság szóvivője. 

Nem csak a motorizált járművek vezetőit ellenőrizték a rend őrei (Fotó: Kiss Albert)

Emellett négy olyan sofőrt találtak, akinél az alkoholos befolyásoltság nem haladta meg a 0,25-ös határértéket. Ők vagy 30 ezer forintos közigazgatási bírságot, plusz hat büntetőpontot vagy százezerforintos bírságot és nyolc büntetőpontot kapnak annak függvényében, hogy 0,15 alatt vagy 0,145-0,25 közötti légalkohol koncentrációs értéket mértek náluk – tette hozzá.

Mint ismert, a „zéró tolerancia” bevezetése óta a Büntető Törvénykönyv még az eddigieknél is szigorúbban bünteti az ittas vezetést. Az elkövetőt gyakran több százezer forintot is elérő pénzbüntetés mellett akár több évre eltilthatják a járművezetéstől, utánképzésre is kötelezhetik. 

A hétfői napon a rendőrök hét alkalommal szabtak ki közigazgatási bírságot biztonsági öv használatának elmulasztása miatt, tizenkét gyorshajtót szűrtek ki, akik majd a napokban kapják kézhez az értesítést a büntetésről. Ezen kívül négy szabálysértési feljelentés született különböző közlekedési jogsértések miatt, nyolc esetben pedig helyszíni bírsággal büntették az autósokat. 

Komlósiné Kiss Anett szerint ahhoz képest, hogy sokszáz autóst ellenőriztek a nap folyamán, nem rossz eredmény, hogy csupán öt ittas vezetőt találtak, viszont ahhoz mérten, hogy előzetesen többször is felhívták a figyelmet a fokozott kontrollra, megdöbbentő, hogy mégis akadtak, aki ittasan a volán mögé ültek és hogy ennyien nem használták a biztonsági övet. 

Különösen a szombati, passzív biztonsági eszközökre vonatkozó ellenőrzés eredményét találta elkeserítőnek, amikor összesen száznegyvennégy alkalommal volt szükség közigazgatási bírság kiszabására a járművezetőkkel és utasokkal szemben, akik nem használtak biztonsági övet. Ezek az adatok azt mutatják, hogy az emberek még messze vannak attól, hogy maradéktalanul betartsák a törvényeket – foglalta össze az elmúlt két nap tapasztalatát a szóvivő, aki felhívta a figyelmet, hogy a gépjárművel utazók továbbra is figyeljenek a biztonsági öv használatára, amelyet naponta kiemelten ellenőriznek majd a teljes idei év folyamán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában