Ítélet

2023.05.15. 15:27

Nem kapott hitelt, inkább kábítószer-kereskedelembe kezdett

Beismerte a terhére rótt bűncselekményeket, és egyezséget kötött az ügyészséggel az a férfi, akinek az előkészítő ülését hétfőn tartották a Szekszárdi Törvényszéken jelentős mennyiségi kábítószerrel való kereskedelem és pénzmosás ügyében.

Hanol Erzsébet

A férfi beismerte a terhére rótt bűncselekményeket (Illusztráció: Shutterstock)

Fotó: Földi Imre

Dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy a vádlott lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, és 7 év 6 hónap börtönbüntetésre, illetve 8 év közügyektől eltiltásra ítélték. Emellett 21 millió 330 ezer forint értékben vagyonelkobzás történt. Az ítélet jogerős.

A vádirati tényállás szerint az I. rendű vádlott szakácsként dolgozott egy budakeszi étteremben. Házépítésbe fogott Felcsúton, ennek finanszírozásához azonban a keresete nem bizonyult elegendőnek, jövedelmi viszonyai miatt pedig banki hitelt sem kapott. I. rendű vádlott számára nem volt ismeretlen a kábítószer, korábban alkalomszerűen többször fogyasztott kokaint, továbbá ismerősi kapcsolatban állt II. rendű vádlottal, akiről tudta, hogy részben kábítószer-kereskedelemből él.

Mivel I. rendű vádlott látta, hogy II. rendű vádlott a kábítószer értékesítése révén magas életszínvonalat tud biztosítani magának, elhatározta, hogy ő is ilyen formában jut többletbevételhez. 2020 szeptemberében felkereste II. rendű vádlottat, és felvázolta neki az elképzelését. II. rendű vádlott biztosította I. rendű vádlottat, hogy tőle tud értékesítésre szánt kábítószert vásárolni, továbbá a kábítószer eladásával és az ehhez szükséges eszközökkel kapcsolatos tanácsokkal is ellátta.

Ezt követően I. rendű vádlott azzal a céllal, hogy a megszerzett anyagot tovább értékesítse, havonta vásárolt kokain, valamint egy alkalommal amfetamin hatóanyag-tartalmú kábítószert II. rendű vádlottól, majd az így megszerzett kábítószerből kisebb adagokat készített. A kimért mennyiségű anyagokból I. rendű vádlott maga is fogyasztott, illetve rendszeres haszonszerzésre törekedve a vásárlókkal előre egyeztetett helyszíneken és körülmények között, legtöbbször a munkahelye környékén, munkaidejében különböző személyeknek értékesített.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei 2021. május 17-én kutatást tartottak I. rendű vádlott munkahelyén, ahol az I. rendű vádlott öltözőszekrényében megtaláltak, majd lefoglaltak nettó 79,76 gramm tömegű, fehér színű port, továbbá anyagmaradvánnyal szennyezett mérlegeket, tasakokat, fóliákat, fémkanalat, plasztikkártyát, valamint 1 784 000 forint és 80 000 forint készpénzt.

Tartózkodási helyén fehér színű porral szennyezett porcelántányért, szívószálat, fémkanalat és plasztikkártyát, továbbá összesen 12 millió forint készpénzt foglalt le a nyomozóhatóság. Az I. rendű vádlott tartózkodási helyén lefoglalt tárgyak felületén található anyagmaradványokból kokain és amfetamin, míg a munkahelyén lefoglalt fehér színű, por állagú anyagból kokain volt kimutatható.

I. rendű vádlott 2020 szeptembere és 2021. május 17-e között összesen 188,983 gramm kokain hatóanyagot tartalmazó kábítószert értékesített, amely meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, valamint 62,7 gramm amfetamin hatóanyagot tartalmazó kábítószert értékesített, amely szintén meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában