Katasztrófavédelem

2023.07.06. 13:25

Huszonkét órán át küzdöttek a lángokkal a tolnai tűzoltók

Az ide év első félévében hetvennyolc lakástűz keletkezett, kilenccel kevesebb, mint 2022. első hat hónapjában, ami tíz százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán több mint ezer négyzetméternyi épített terület égett le.

Teol.hu

Az első félévben keletkezett lakástüzekben senki nem vesztette életét vármegyénkben. Mindössze hárman sérültek meg az otthonokban keletkezett tüzekben. A lakástüzekhez összesen 165 tűzoltószert riasztottak, a tűzoltók összesen közel 22 órát töltöttek a tüzek oltásával – tájékoztatott Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A sárbogárdi hivatásos, a tamási önkormányzati, továbbá a simontornyai önkéntes tűzoltók vonultak a nagyszékelyi tűzesethez januárban. Fotó: tamási tűzoltóság

A legnagyobb tűz Nagyszékelyen volt január 20-án, ahol egy lakóházzal egybeépített melléképület és egy istálló gyulladt ki. A lángok a lakóépület tetőszerkezetét is elérték. A sárbogárdi hivatásos, tamási önkormányzati, továbbá simontornyai önkéntes tűzoltók vonultak a tűzesethez, akik a családi ház tetőszerkezetét több helyen is megbontották, 8 vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. Két felnőtt és két kiskorú lakónak kellett elhagynia az otthonát.

A leghosszabb beavatkozás 2 óra 42 percet vett igénybe január 27-én, Bogyiszlón, a Rákóczi utcában, ahol egy családi ház tetőtere égett, a födém több helyen is beszakadt. A lángok 80 négyzetméternyi területen pusztítottak hat tűzoltószer 21 tűzoltója 5 vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat a tető megbontását követően. A beavatkozó egységek az udvaron parkoló két személygépkocsit félretolták a tűz útjából. Lakosságvédelmi intézkedés keretében a ház két felnőtt és egy gyerek lakója a rokonokhoz költözött.

Családi ház lángolt Bogyiszlón. Fotó: Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

A tűzesetek vélelmezett keletkezési okai között az első helyen a rövidzárlat, elektromos kisülés (12) szerepel, majd azt követi a nyílt láng használata (10), illetve az elektromos hálózat, kábelek, vezetékek túlterhelése (6). A legtöbb tűzeset kilenc-kilenc alkalommal konyhában és tárolóhelyiségben történt,  míg nyolc esetben kéményben, hétszer hálószobában keletkezett. A hetvennyolc tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Az első félév végéig hét szén-monoxiddal kapcsolatos esethez riasztották a tűzoltókat. Tavaly huszonhét, 2021-ben húsz, míg 2020-ban huszonkettő alkalommal tárcsázták a 112-es központi segélyhívót. Legutóbb június ötödikén, Szekszárdon, a Csonka utcába riasztották a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltóit, ahol egy főzőkonyhában elhelyezett szén-monoxid-érzékelő jelzett be. A beavatkozó egységek felhívták a lakók figyelmét, hogy a nyílt égésterű kombi gázkazán használatát a felülvizsgálatig mellőzzék.

Május 15-én, kora este a paksi hivatásos tűzoltókat Pakson, egy Bercsényi utcai családi házhoz riasztották. A százhúsz négyzetméteres épület egyik tíz négyzetméteres szobájában a szomszédok és a rendőrök egy eszméletlen idős emberre találtak rá. A helyiségben egy nyílt égésterű szieszta kályha üzemelt. A paksi hivatásos tűzoltók a lakótérben rendkívül magas szén-monoxid-koncentrációt mértek. A gyors beavatkozás ellenére a ház lakójának azt életén már nem lehetett segíteni.

Mint arról nemrég írtunk, nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a kémények ellenőrzését. A kéményseprők a fűtési szezonon kívül is elérhetőek, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ellenőrzést, illetve, ha szükséges a tisztítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában