Hamis vád

2023.09.05. 14:12

Lopáson kapták a nőt, a rendőröknek a nővére adatait adta meg

Hamisan vádolta meg nővérét egy 21 éves nő, aki ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség emelt vádat. Dr. Kiss Yvette, a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta, hogy a vádlottat még az év elején, január 6-án este 7 óra előtt lopás közben tetten érték egy ruházati boltban.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Shutterstock

A vádlott az intézkedő rendőröknek először nem akarta igazolni magát és megadni az adatait, majd többszöri felszólítást követően a saját adatai helyett a nála egy évvel idősebb nővére nevét és születési idejét diktálta be. Valótlan nyilatkozatával a testvérét kisebb értékre elkövetett lopás vétségével hamisan vádolta meg.

A nő által közölt adatok alapján az eljáró rendőrök a náluk lévő mobil eszközön a nyilvántartó rendszerben adatellenőrzést végeztek, és megállapították, hogy ugyan létező személyről van szó, azonban észlelték azt is, hogy a vádlott más személy adatait adta meg. A vádlott csak az ismételt felszólítást követően mondta el a saját, valós adatait, így az intézkedésről készült iratokban már a saját nevén szerepel, a testvére ellen pedig a hamis vád alapján nem indult eljárás.

A hamis vád bűntettét a törvény alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel bünteti. A vádlott büntetett előéletű, korábban vagyon elleni bűncselekmények miatt ítélte el a bíróság. Vele szemben a járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását szorgalmazz a Szekszárdi Járásbíróságnál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában