NAV ellenőrzés

2023.09.19. 12:28

Nyolcmillió forint áfát próbált elcsalni az építőipari cég

Számla helyett pusztán átvételi elismervényt adott a bontási munkálatokról az a vállalkozó, akinél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési vizsgálatot végzett, írja közleményében az adóhatóság.

Teol.hu

Illusztráció: Shutterstock

A konkrét esetben megállapított mulasztást a cég nem vitatta, de a korábbi ügyleteket igyekeztek eltussolni. Az e-építési napló adatai azonban alátámasztották a bevételeltitkolás gyanúját.

Közérdekű bejelentésre indult vizsgálat annál az építőipari cégnél, amely több millió forint értékű bontási munkálatokról csupán egy átvételi elismervényt állított ki a megrendelő részére. A közérdekű bejelentés megalapozottságát a kockázatelemzés eredménye is indokolta. A cég folyamatosan vásárolt építési anyagokat, ugyanakkor nem vagy alig állított ki számlákat, így több millió forint áfát igényelt vissza a költségvetésből. A konkrét építkezésről a vizsgálat után a vállalkozó kiállította az elmaradt számlát, és önellenőrzéssel bevallotta az áfát.

A bevételeltitkolás gyaníthatóan nem volt véletlen, ezért a NAV a kockázat miatt a korábbi időszakokra áfaellenőrzést indított. Az Online Számla rendszer adatai alapján a vállalkozás egy Balaton-parti településen huzamosabb ideig vásárolta az építőanyagokat, de a projektben számlát nem állított ki. Az ellenőrök kérdéseire az ügyvezető kitérő válaszokat adott és az általa átadott iratcsomagból is számos dokumentum hiányzott. A NAV az e-építési napló adataiból megállapította, hogy az építtető több részletben, összesen 37 millió forint előleget fizetett ki készpénzben az építőipari cégnek, de számlát azokról nem kapott.

Az adóhivatal nyolcmillió forint áfa befizetését rendelte el, a szándékos bevételeltitkolás miatt pedig 200 százalékos adóbírság vár a cégre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában