Kerekasztal megbeszélés

2023.10.17. 19:00

Egyre nagyobb teret kapnak a részben, vagy egészében elektromos meghajtású járművek a közlekedésben

Több gépjármű márkakereskedés képviselője vett részt a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett megbeszélésen – tudtuk meg a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Teol.hu

Fotó: Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A jövőben elkerülhetetlen lesz, hogy a korábban megszokott robbanómotoros meghajtású járművek mellett, az alternatív energiával üzemelő gépkocsik ne jelentsenek kockázatot egy előre nem látható műszaki hiba, vagy egy ki nem védhető baleset miatt a közúti közlekedésben résztvevők számára. Tolna vármegye közútjai sem kivételek ez alól. Az Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője egy váratlan tűzeset, vagy műszaki mentés hatékonyabb felszámolása érdekében szorgalmazta a közös találkozót.

A kerekasztal megbeszélésre október 17-én, Szekszárdon az Igazgatóság épületében került sor. A találkozót az igazgató, Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok nyitotta meg, aki röviden ismertette Tolna vármegye tűzvédelmét, mentő- és tűzvédelemben rendszeresített szereket és eszközöket, felsorolta a káresetek releváns információit tartalmazó tendenciáit. A tábornok bemutatta a szakmai napon előadást tartó kollégáit, Bán Attila tűzoltó ezredes tűzoltósági főfelügyelőt, továbbá Árvai Tibor tűzoltó alezredest, a vármegyei főügyelet osztályvezetőjét, valamint a készenléti szolgálatot ellátó állomány szekszárdi tűzoltóparancsnokát, Király Zsolt tűzoltó őrnagyot.

Az előadásokat Árvai Tibor nyitotta, aki az úgynevezett eCall segélyhívó rendszer sajátosságait mutatta be a megbeszélés résztvevőinek, a korábbi országos katasztrófavédelmi beavatkozások tapasztalataival. Részletesen prezentálta a vészhívás útját, hogy az miként jut el a gépjárművekbe integrált segélyhívó gomb megnyomását követően a 112-es központi segélyhívó központba, majd az egyes tevékenység irányító központonokon keresztül a tűzoltást- és műszaki mentést végrehajtó állomány híradópultjaiba.

Bán Attila tűzoltósági főfelügyelő az országos és külföldi beavatkozások tapasztalatait összegezte az általa összeállított diasorokban. Vázlatszerűen felsorolta, hogy milyen kockázati tényezőkkel kell számolni az elektromos meghajtású, akkumulátorpakkokat tartalmazó járművek vonatkozásában. Rendszerbe foglalva osztotta meg az eddig rendelkezésünkre álló tapasztalatokat. Közös gondolkodásra kérte a jelenlévőket, hogy a folyamatosan fejlődő technológia sajátosságából eredő kihívásokat a beavatkozó állomány folyamatos képzésekkel követhesse.

Király Zsolt tűzoltó őrnagy, tűzoltóparancsnok szintén a saját élményeit osztotta meg a képviselőkkel, a tűzoltó beavatkozások taktikáinak kihívásait mutatta be egy lehetséges akkumulátor tűznél, vagy egy beszorult személlyel járó közlekedési balesetnél. Az egyes tűzoltó beavatkozás részfolyamatainak szemléltetését követően, további gondolkodást szorgalmazott a hallgatóságtól, továbbá közösen vizsgálták a jövőben a készenléti állomány gyakorlati képzéseinek lehetőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában