Hajdan

2023.10.30. 07:30

Elütött két embert, majd hazament és lefeküdt aludni

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Teol.hu

Illusztráció: MW

25 ÉVE egy szekszárdi számítógépes szakember kiváló sportteljesítményéről számolt be a vármegyei napilap. „Béres János a Marne folyón, a Marne-Rajna-csatornán, a Rajnán, a Majnán, a Majna-Duna-csatornán s végül a Dunán 37 nap alatt összesen 2224 km-t evezett Párizstól Fadd-Domboriig. Útja során nem kevesebb, mint 283 (!) zsilipen kelt át – hét kivételével valamennyin a szárazföldön” – jelent meg a tudósítás a Tolnai Népújság 1998. október 31-i számában. „– A Rajnán haladtam a leglassabban” – mondta el élménybeszámolójában. „A viszonylag alacsony vízállás miatt kerülgetnem kellett a belógó kövezéseket – az egyiken el is törött a kormánylapátom –, és a rendkívül élénk hajóforgalom miatt ez cseppet sem volt életbiztosítás. Ezek után a Majna szinte maga volt a Paradicsom.”

25 ÉVE Németkér belterületén B. I. az általa vezetett személygépkocsival két németkéri gyalogost ütött el – írta meg a tragikus esetet a Tolnai Népújság 1998. október 31-i száma. „A baleset következtében az egyik sérült a helyszínen életét veszítette, a másikat pedig a mentők súlyos, életveszélyes állapotban szállították a szekszárdi kórházba. A gázolást követően a személygépkocsi vezetője, valamint utasa kiszálltak, megnézték a sérülteket, majd a nélkül, hogy bármit tettek volna, az autóba visszaültek, hazamentek és lefeküdtek. A helyszíni szemle adatai alapján azonban sikerült a gépkocsit beazonosítani, és ezt követően a gépkocsivezetőt, valamint az utast előállították.”

25 ÉVE a nagydorogi születésű író, Kopré József Szekszárdon, a Gyermekkönyvtárban találkozott a legkisebbekkel, helyi általános iskolásokkal – jelent meg a hír a Tolnai Népújság 1998. október 30-i számában. A Budapestről érkezett vendég Babits Mihályról és Móricz Zsigmondról is megosztotta személyes emlékeit.
Szeri Árpád

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában