Csalások az online térben

2023.11.24. 11:56

Hetvenötmillió forintba fájt a gyanútlanság

Csalások az online térben címmel tartottak előadást nemrégiben Gyulajon, a Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében.

Révészné Hanol Erzsébet

A kép illusztráció.

A téma fontosságát jelzi, hogy Tolna vármegyében az elmúlt napokban is több feljelentést tettek különböző online csalások miatt. Az elkövetési érték alapján legkirívóbb példa, amikor a magát banki alkalmazottnak kiadó csaló rávette a sértettet, hogy telepítsen egy alkalmazást az okostelefonjára.

A csaló így „távoli eléréssel” hozzáfért a gyanútlan férfi bankszámlájához, és rövid időn belül elutalt magának három különböző számlaszámra 25-25-25 millió forintot – mondta el Debreceni Farkas Edit, a Tolna Vármegyei Rendőrség-főkapitányság sajtóreferense.

A gyulaji rendezvényen Gábor Zoltán rendőr alezredes bűnügyi osztályvezető tájékoztatta a megjelenteket a kibertérben elkövetett bűncselekményekről. Felhívta a figyelmet a gyanús jelekre, melyekről felismerhető a bűncselekmény elkövetésének szándéka.

Elhangzott többek között, hogy kerülni kell a bizonytalan tartalmak és alkalmazások letöltését, a vásárlási platformokra feltöltött képeket tanácsos ellenőrizni és a gyanúsan olcsó árukkal kapcsolatban jobb a bizalmatlanság. Banki, illetve személyes adatokat semmiképpen ne adjuk tovább netes fórumokon. A gyanúsan bizalmas és gyors közeledésekkel óvatosnak lenni, mivel könnyen úgynevezett romantikus csalás lehet a történet vége.

Érdemes időt szánni az okostelefonban rejlő kényelmi funkciók és szinkronizációs folyamatok átlátására, a kényelmi sütik, vagyis a cookik esetében ne kattintsunk automatikusan, csak hogy időt nyerjünk. A csalók módszerei nagyon változatosak és folyton újabb elkövetési módok jelennek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában