Öten őrizetben

2023.11.30. 14:26

Még mindig sokan vezetnek jogsi nélkül

Az elmúlt bő egy hónapban csak a Szekszárdi Rendőrkapitányság illetékességi területén öt alkalommal vettek őrizetbe a rendőrök olyan sofőröket, akik jogosítvány hiányában ültek volán mögé – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Teol.hu

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az engedély nélküli vezetés elzárással büntethető szabálysértés. A tetten ért sofőrök büntetése a bíróság döntése alapján szabálysértési elzárás, járművezetéstől eltiltás vagy pénzbüntetés lehet.

Négy esetben olyan sofőrt szűrtek ki a zsaruk a forgalomból, akik egyáltalán nem rendelkeznek vezetői engedéllyel, KRESZ-vizsgát soha nem tettek. Mivel a szükséges ismereteket nem szerezték meg, a szabályok betartása is kérdéses, ezért önmagukra és a közlekedés többi résztvevőjére is fokozott veszélyt jelentenek.

Egy esetben az igazoltatott férfi vezetési jogosultsága szünetelt, mivel korábban összegyűjtött 18 közlekedési, előéleti büntetőpontot. A tetten ért sofőr 260 000 forint pénzbüntetést kapott.

Három férfi esetében egyaránt 2-2 nap elzárás büntetést szabtak ki, míg az ötödik férfit 120 óra közérdekű munka elvégzésére kötelezték.

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a közlekedők figyelmét, hogy 2021. május 14-étől „aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Amennyiben valakit büntetőeljárásban tiltottak el a jármű vezetésétől, magatartása akár három évig tartó szabadságvesztéssel is sújtható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában