Drogügylet

2023.11.22. 16:53

Több mint 35 millió forintért adták-vették a kábítószert

Tíz év fegyházra ítélték első fokon a drogkereskedőt. Letartóztatásban várja az ügy folytatását.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: MW

Fotó: KISS ANNAMARIE

Tíz év fegyházbüntetésre, tíz év közügyektől eltiltásra, négy év közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 5 millió 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte egy három terheltes büntetőügy I. rendű vádlottját az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a keddi tárgyaláson. A férfi ellen jelentős mennyiségű kábítószerre kereskedéssel elkövetett, illetve tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek átadással elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, továbbá bódult járművezetés vétsége bűntette miatt emeltek vádat.

A II. rendű vádlottal szemben a bíróság hét év hat hónap fegyházbüntetést, nyolc év közügyektől eltiltást és 5 millió forint pénzbüntetést, a III. rendű vádlottal szemben pedig öt év fegyházbüntetést, öt év közügyektől eltiltást és 400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, ugyancsak kábítószer-kereskedelem bűntette miatt.

Dr. Bajusz János sajtótitkár az ügy részleteiről elmondta, hogy I. rendű és III. rendű vádlottak házastársak, míg a II. rendű vádlott a régi ismerősük, akivel a férj 2018 februárja óta telefonos kapcsolatban állt, továbbá havi rendszerességgel 10-12 alkalommal találkoztak egymással Budapesten. Ezeken az alkalmakon minden esetben 10-20 darab kábítószer tartalmú tablettát, 10 gramm speed port és 10 gramm marihuánát adott el a II. rendű vádlott az I. rendű vádlottnak, összesen 35 millió 100 ezer forint ellenében.

Az I. rendű vádlott az így megvásárolt kábítószert 2021. november 24-ig Tamásiban és környékén élő fiataloknak értékesítette grammonként 3000 forintos áron. Amennyiben I. rendű vádlott nem tartózkodott otthon, úgy a vásárlóknak a felesége, III. rendű vádlott adta át a kábítószert és vette át annak vételárát. Az egyébként kábítószert rendszeresen is fogyasztó vádlottak a kábítószer tovább értékesítésével rendszeres jövedelemre tettek szert, ezzel kiegészítve havi bevételüket és biztosítva a megélhetésüket.

Az I. rendű vádlottat 2021. november 24-én a Peugeot Boxer típusú tehergépkocsija vezetőjeként rendőri intézkedés alá vonták a 61-es számú főúton, majd tőle vér- és vizeletmintát vettek, amelyből amfetamint mutattak ki. Az I. rendű vádlott a rendőri intézkedés időpontjában a gépkocsit vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt, bódult állapotban vezette, megszegve ezzel a KRESZ vonatkozó előírását.

A bíróság a fenti büntetések kiszabása mellett a bűnös vagyongyarapodásra tekintettel vagyonelkobzást is alkalmazott a vádlottakkal szemben 1 millió 812 ezer forint, 35 millió 100 ezer forint, illetve 50 ezer forint erejéig.

Az ítélet nem jogerős, a vádhatóság a II. rendű vádlott tekintetében súlyosítás, hosszabb tartamú fegyházbüntetés kiszabása végett, míg valamennyi vádlott és védő egyrészt a büntetés enyhítése érdekében, ezen felül II. és III. rendű vádlott felmentés végett jelentett be fellebbezést.

A bíróság az ítélet kihirdetése után annak tartamára figyelemmel a szökés, elrejtőzés veszélyének megelőzése okán elrendelte az I. és a II. rendű vádlott letartóztatását, illetve a III. rendű vádlott bűnügyi felügyeletét a másodfokú eljárás befejezéséig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában