Szélhámosok

2023.12.15. 10:41

A hetven hirdetésből ötvenhat átverés volt

Még a fűtési szezon kezdetén felhívtuk olvasóink figyelmét arra, hogy jól fontolják meg, kitől és mennyiért vásárolnak tűzifát, mert könnyen csalók áldozatai lehetnek.

Mauthner Ilona

Közzétették a feketelistát a tűzifát kínáló szélhámosokról (Illusztráció: MW)

A hirdetésekben kínált olcsó ár mindig nagyon vonzónak tűnik, de jellemző, hogy az eredmény csalódást okoz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR hatósága folyamatosan figyeli a Facebook Marketplace menüjében megjelenő tűzifával kapcsolatos hirdetéseket.

Mint írják, az ellenőrök novemberben szúrópróbaszerűen végzett telefonos próbavásárlások során 70 hirdetésből 56 esetben, azaz a hirdetések 80 százalékában, olyan súlyos jogsértéseket észleltek, amelyek alapján a telefonszámok úgynevezett feketelistán való közzététele mellett döntöttek.

A hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy rendkívül kockázatos a közösségi médiás felületeken tűzifát rendelni.

A jogsértő hirdetések adatait és az azokban szereplő telefonszámokat a Nébih kereshető formában közzéteszi egy úgynevezett „feketelistán”, vagyis a jogszerűtlen hirdetések között. A linkre kattintva böngészhető a feketelista

A hivatal javasolja, hogy a listára felkerült telefonszámokon senki se rendeljen tűzifát, ugyanis rendkívül nagy az átverés kockázata.

A Marketplacen megjelenő tűzifahirdetések megbízhatatlanságát az is jelzi, hogy a hirdetők több mint fele meg sem adja a telefonszámát, kizárólag privát üzenetben lép kapcsolatba a vásárlókkal.

Szintén árulkodó jel, ha egy eladó nem adja meg a beazonosításához szükséges adatokat, mint például az EUTR technikai azonosító számot, nevet, telefonszámot, jobb esetben telephelyi elérhetőséget. Az ilyen hirdetők ugyanis jellemzően igyekeznek elkerülni, hogy az esetleg elégedetlen vevők utolérjék őket.

A telefonos próbavásárlás során, miután az ellenőrök felfedték kilétüket, a csalók legtöbbször azonnal letették a telefont. Minden olyan esetben, amikor az eladó a hatósággal együttműködött, a Nébih szakemberi megadták a jogszerű hirdetésfeladáshoz szükséges információkat.

Azon hirdetők adatai és telefonszámai, akik a hatósági segítség alapján pótolták a hiányosságokat, javították a hirdetéseket, nem kerültek fel a jogszerűtlen hirdetések közé. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában