Vádemelés

2023.12.27. 23:35

Esze ágában sem volt teljesíteni az elvállalt munkát az építési vállalkozónak

A Szekszárdi Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntette és kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat egy 42 éves férfi ellen, aki egyéni vállalkozóként nyílászárók beépítésével foglalkozott – tájékoztatott Dr. Kiss Yvette, a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője,

Teol.hu

Illusztráció.

A vádirat szerint vállalkozói tevékenysége során a vádlottnak anyagi nehézségei adódtak, 2023. évre közel 1 millió forint összegű adótartozást, és hasonló mértékű hiteltartozást halmozott fel. Kedvezőtlen anyagi helyzete miatt a vádlott elhatározta, hogy adósságait illetve a mindennapi kiadásait a megrendelőktől átvett anyagár előlegekből fedezi majd, amely körülményről a megrendelőit nem tájékoztatta. A vádlott tisztában volt azzal, hogy ezáltal a megrendeléseket sem fogja teljesíteni, hiszen az azokhoz szükséges anyagokat meg sem vásárolja.

Idén márciusban a helyszín felmérése után a vádlott megegyezett az egyik sértettel, hogy szekszárdi lakásában kicserél három ablakot és a bejárati ajtót, 1.560.000,-Ft vállalkozói díj ellenében. A munka határidejét 2023. május 6. napjában határozták meg, a vádlott pedig 750.000,-Ft előleget kért az anyagok beszerzésére, amit a sértett készpénzben kifizetett.

A vádlott a másik sértettel 2023. május 12-én, szintén a helyszín felmérése után egyezett meg, hogy a lakásában kicseréli a bejárati ajtót és az erkélyajtót 2023. június 1-ig, 745.000,-Ft vállalkozói díj ellenében. A vádlott anyagár előlegként 330.000,-Ft-ot kért, amit a sértett még a felméréskor készpénzben átadott.

A vádlott a két sértettől kapott anyagár előleget az elhatározása szerint, a saját és családja szükségleteire használta fel, az elvállalt munkákra az anyagokat nem rendelte meg, a nyílászárók cseréjét nem végezte el. A vádlott az anyagvásárlás céljából kapott pénzösszegeket a sértetteknek nem fizette vissza, az okozott kár egyik esetben sem térült meg.

A vádlottal szemben a járási ügyészség közérdekű munka és pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, egyben indítványt tett a sértettek polgári jogi igényének elbírálására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában