Tűzvédelem

2023.12.19. 17:30

Százötven éve éberen vigyázzák, s oltják a tüzeket

Szervezett tűzvédelmének 150. évfordulóját ünnepli idén Szekszárd. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget kedden a Művészetek Házában.

Révészné Hanol Erzsébet

Király Zsolt tűzoltóparancsnok (balra) dr. Balázs Gábor vármegyei igazgatótól vette át a díszoklevelet

Fotó: Makovics Kornél

A tűzgyújtás óriási civilizációs ugrást jelentett, ám félelmetes erejét is hamar megismerte az ember. A tűzoltás gondolatától annak intézményesítéséig azonban évezredek teltek el – kezdte beszédét Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere a város szervezett tűzvédelmének 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen kedden, a Művészetek Házában.

Mint mondta, Szekszárd többször is megtapasztalta a tűz pusztítását, aztán az országban ötödikként 1873. december 21-én megalakult a Szegzárdi Önkéntes Tornász és Tűzoltó Egylet dr. Boda Vilmos jóvoltából. Gyurkovics János kiemelte, hogy ma már az életünk szerves része, hogy van kihez fordulni baj esetén, ezért köszönet illeti a több generációnyi tűzoltót áldozatkész munkájukért. – Legyenek városunk éber őrei – idézte végül az 1881-es csapatzászlón olvasható feliratot.

Fülep Zoltán dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő három fő gondolat köré csoportosította köszöntőjét. Elsőként a múlt tiszteletét emelte ki, hiszen hálásak lehetünk az elődöknek, amiért kitaposták az utat; aztán a jelen dicsőségét említette, hiszen a ma tűzoltóira számíthatunk a bajban; végül a jövőbe vetett reménységet hangsúlyozta, bízva abban, hogy lesznek, akik átveszik az örökséget.

Szent Flórián vigyázzon önökre

Dr. Boda Vilmos munkásságát méltatta Velencei István nyugalmazott ezredes, aki 26 évig volt Szekszárd tűzoltó parancsnoka, illetve azt hangsúlyozta, hogy az önkéntes és a hivatásos tűzoltók mindig, minden körülmények között eleget tettek az esküjükben foglaltaknak. – Szent Flórián vigyázzon önökre – zárta szavait elcsukló hangon. Hazánk, valamint Szekszárd tűzvédelméről Király Zsolt tűzoltó őrnagy, parancsnok adott történeti áttekintést. A jelen kapcsán pedig elmondta, hogy napjainkban 78 tűzoltó szolgál Szekszárdon és a vármegyeszékhely mellett 66 település lakóit vigyázzák. – A tűzoltók biztosan a mennyországba kerülnek, mert a munkájukat a pokolban végzik – fogalmazott a parancsnok.

Az ünnepségen elismeréseket is átadtak, valamint köszöntötték a kerek születésnapot ünneplő nyugdíjas kollégákat. Dr. Pintér Sándor 30 év szolgálat után szolgálati jegyet adományozott Jantner Attila tűzoltó őrnagynak. A szekszárdi tűzoltó-parancsnokság leghosszabb szolgálati idejével rendelkező tagját dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréseként igazgatói dicséretben és ajándéktárgyban is részesítette, akárcsak Bonifert Bálint őrmestert, Cseh János főtörzsőrmestert és Simon Zoltán őrmestert.

Az ünnepség zárásaként dr. Balázs Gábor mondott pohárköszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában