Mindent bevetnek

2024.01.16. 14:09

A rendőrségre hivatkozva próbálnak pénzhez jutni a csalók

Csak a hét első napján öt különböző csalás miatt érkezett bejelentés, feljelentés Tolnában. Több százezer forinttal rövidítettek meg gyanútlan embereket az online térben.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Shutterstock

A rendőrségre hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni a kiberbűnözők. Debreceniné Farkas Edit, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a Facebook-oldaluk egyik követője fordult hozzájuk kérdéssel, miután egy rendőrségi áloldalra navigáló linket kapott SMS-ben, de mivel résen volt, nem érte anyagi kár. Mások azonban nem voltak ilyen körültekintőek, csak a hét első napján öt különböző csalás miatt érkezett bejelentés, feljelentés Tolnában.

Hivatalos szervek nem kérnek biztonsági adatokat

Egy férfi interneten talált egy külföldi kereskedésnél álmai autójára. A hirdetőnek előbb előleget, majd a vételár összegét is elutalta. Akkor érte meglepetés, mikor a szállító jármű megérkezett a kiszemelt áruért. A kereskedő ugyanis közölte, hogy az ő telephelyén nincs és soha nem is volt a vevő által kifizetett kocsi. Egy sértett 50 ezer forint nyeremény reményében töltött ki egy „pénzintézeti” kérdőívet, de a nyeremény nem érkezett meg, viszont a számlájáról több esetben ismeretlen utalásokat indítottak 100 ezer forintot meghaladó összegben. Másik két esetben egy-egy szolgáltató küldött felszólítást hátralék kifizetésére, valamint vámtartozás rendezésére. A sürgető hangvételű levelekben lévő linkekre kattintva a sértettek kiadták bankkártyaadataikat. Egyiküket 200 ezer, másikukat közel 300 ezer forinttal rövidítették meg a csalók.

A rendőrség, de más hivatalos szervek sem kérnek bankkártya- és egyéb biztonsági adatokat. A rendőrség munkatársai továbbra is azt kérik az állampolgároktól, hogy legyenek egészségesen bizalmatlanok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában