Visszaeső bűnöző

2024.01.12. 15:30

Bozótvágó késsel gyilkolni akart, életfogytiglant kapott

Az első fokon eljárt bíróság a vádlottat emberölés kísérlete és magánlaksértés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az ítéletet helybenhagyta, így az jogerőssé vált.

Teol.hu

Képünk illusztráció (Fotó: gettyimages)

A büntetett előéletű vádlott és az ügy sértettjének felesége korábban élettársi kapcsolatban éltek, amely akkor szakadt meg, amikor a vádlott szabadságvesztés büntetését töltötte. Kiszabadulását követően ismét élettársi kapcsolatot létesítettek, de a férfi magatartása miatt a nő végül visszaköltözött a sértetthez. 

Ezt követően a vádlott fenyegetni kezdte volt élettársát, majd 2022. augusztus 9-én este ittas állapotban kijelentette, hogy a sértettet, azaz a férjet és volt élettársát is megöli, magához vett egy bozótvágó kést és elindult hozzájuk. A sértett, a felesége és három gyermekük is otthon tartózkodott, amikor a vádlott megérkezett. A kutyaugatásra a sértett kiment a házból, és meglátta a bozótvágó késsel felé közelítő vádlottat, aki azt kiabálta, hogy „meg foglak ölni, meghalsz”. 

Bemenekült a házba, belülről próbálta tartani az ajtót, de elesett, így a vádlott az ajtót benyomva bejutott a házba és a késsel hadonászni kezdett, a sértett nyaka felé tett kaszáló mozdulatokat. A sértett a kést az élrészénél megfogva védekezett, dulakodtak, amelynek során a vádlott a férfi hasa irányába is kaszáló mozdulatokat tett. A dulakodás során a sértettnek sikerült a vádlottat, aki mindvégig a sértett és családjának megölésével fenyegetőzött, az udvarra kiszorítania, majd a kapun kilöknie. 

Ezt követően a vádlott elfutott, ruházatát lecserélte, a kést elrejtette, majd megszökött a rendőri intézkedés elől, végül augusztus 11-én fogták el. 

A sértett a bántalmazás következtében mindkét kezén súlyosabb, az ínakat is érintő sérülést szenvedett el, testén pedig több vágott felületű sérülést, melyek gyógytartama együttesen 3-4 hónap volt. A vádlott által a nyaki területre irányuló kaszáló mozdulatok esetén bekövetkező sérülés a sértett azonnali vagy rövid idő alatt bekövetkező, esetleg csak műtéti úton elhárítható halálához vezethetett volna. 

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék a vádlottat, mint erőszakos többszörös visszaesőt emberölés bűntettének kísérlete és magánlaksértés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen bejelentett védelmi fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős. 

Az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabására azért került sor, mert a vádlott korábban már két alkalommal volt elítélve személy elleni erőszakos bűncselekmény (súlyos testi sértés, illetve emberölés bűntette) miatt, a törvény értelmében ezért erőszakos többszörös visszaesőnek minősül, így vele szemben kötelező az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában