Katasztrófavédelem

2024.01.03. 11:30

Kijutott a káresetekből a szilveszteri hosszú hétvégén Tolnában

Mozgalmasan zárult az óév, és az új esztendő is úgy indult vármegyénk tűzoltói számára. A hosszú hétvége történéseit Köves Péter szóvivő összegezte.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: tolna.katasztrofavedelem.hu

Kijutott a káresetekből a szilveszteri hosszú hétvégén. Összesen tizennégy tűzesethez és tíz műszaki mentéshez riasztották Tolna vármegye tűzoltóit az óév utolsó három és az újév első napján. Több alkalommal hulladék, valamint gaz és avar égett, Bogyiszlón egy kéménytűz adott munkát a tűzoltóknak, Szekszárdon egy melléképületben, míg Pálfán egy ikerház egyik földszinti lakrészében csaptak fel a lángok. Hét esetben közúti közlekedési balesetekhez, egy alkalommal pedig csapadékvíz szivattyúzásához siettek a tűzoltók – összegzett Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Már nem lehetett megmenteni az életét

A jelentősebb tűzesetek között említette, hogy pénteken teljes terjedelmében égett egy építés alatt álló napelempark egyik tizenkét és fél négyzetméteres fémszerkezetű konténere Magyarkesziben. A konténerben irodai tárgyak, iratok és egy gázpalack is megsemmisült. A tűzesethez a siófoki hivatásos, a tamási önkormányzati és önkéntes tűzoltókat riasztották, akik két vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat, továbbá egy sértetlen gázpalackot hoztak ki a konténerből. A lángok a napelempark egyéb részeit nem érték el.

Szilveszter este kigyulladt egy hetvenöt négyzetméteres melléképület Szekszárdon, a Munkácsy utcában. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották a tűzesethez, akik egy vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat, továbbá két gázpalackot hoztak ki az épületből. Bonyhádon, a Dózsa György utcában egy szelektív szeméttároló égett az év utolsó éjjelén. A bonyhádi hivatásos tűzoltók egy vízsugár segítségével oltották el a lángokat.

Ahogy arról már beszámoltunk, Pálfán tragikus kimenetelű tűzeset történt szilveszter éjszaka. Kigyulladt egy többszintes ikerház egyik földszinti lakrésze, amely a tűzoltók kiérkezésekor teljes terjedelmében égett. A sárbogárdi és paksi hivatásos tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz további lakásokra is átterjedjen. A lángokkal érintett lakásban egy ember tartózkodott, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.

Az év első napján lerakódott korom izzott egy családi ház saválló kéményében Bogyiszlón. A tűzesethez a tolnai önkormányzati tűzoltók siettek, akik eltávolították az éghető anyagot a tüzelőberendezésből, továbbá felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a fűtőberendezést a kéményseprők kiérkezéséig ne használják.

Szuterént árasztott el a víz

A műszaki mentések közül egy két balesetet emelt ki Köves Péter. Az egyik pénteken történt Kajdacs külterületén a 63-as úton, ahol árokba hajtott egy személygépkocsi. A baleset helyszínére a paksi hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járművet.

Szintén beszámoltunk már róla, hogy hétfőn délután a 65-ös számú főúton Kéty közelében történt halálos kimenetelű baleset. A helyszínre a szekszárdi hivatásos, továbbá a kétyi és a zombai önkéntes tűzoltókat riasztották, akik mindhárom utast feszítővágó segítségével szabadították ki a járművekből, majd átadták a mentőszolgálatnak. Két utast a pécsi és a szekszárdi kórházba szállítottak, míg a harmadik utas életét már nem lehetett megmenteni.

Dombóváron csőtörés miatt harminc centiméter magasan állt a víz vasárnap reggel egy Radnóti utcai lakóház szuterénjában. A műszaki mentéshez a város hivatásos tűzoltói vonultak, akik búvárszivattyú segítségével távolították el a vizet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában