Tagadja felelősségét a Tolna-Mözsről eltűnt kisfiú apja

Pénzbüntetés kiszabását kéri az ügyész a tavaly márciusban Tolna-Mözsről elkóborolt autista kisfiúnak az édesapja ellen. A férfi mindent tagad, szerinte nem igazak az ügyész állításai.

Bencze Péter

Csütörtökön délelőtt a Szekszárdi Járásbíróságon tartottak előkészítő ülést, annak  az – egész országot megrázó – ügynek a kapcsán, amely során tavaly március 28-án Ny. Gergő Dávid, egy súlyosan autista kisfiú elkóborolt szülei házából. A gyermeket huszonnégy órán át több százan, rendőrök, a TEK munkatársai, tűzoltók, polgárőrök, speciális kutatók és önkéntesek keresték. 

Gergő édesapja tagadja, hogy ő lenne a felelős gyermeke elkóborlásáért. Fotó: Mártonfai Dénes

A most a hetedik életévében járó autista kisfiú az ügyész szerint azért tudott kijutni a házból, mert az édesapja nem figyelt rá kellőképpen azon a bizonyos délutánon.

Az apa viszont mindent tagadott.

Ezért az ügyben májusban újabb tárgyalást tartanak majd.

Testvérei és édesapja is a házban tartózkodtak

Az ügyész a vádismertetés során felolvasta, milyen körülmények között indult útnak az akkor mindössze hat éves kisfiú. A vádirat szerint Gergő több testvérével és édesapjával volt otthon 2023. március 28-án. A folyamatos felügyeletet igénylő gyermekre apja – a munkájából adódó fáradtságérzete miatt – nem figyelt kellőképpen. A fiú előbb kinyitotta a ház kulcsra nem zárt ajtaját, ami keresztül az udvarra sétált, majd ott – a szintén kulcsra nem zárt – kapun keresztül távozott.

Az apa tagadja felelősségét, szerinte nem igazak az ügyész állításai

A mostani előkészítő ülésen akár ítélet is születhetett volna, ha a kis Gergő édesapja beismeri bűnösségét, és elfogadja a mértékes indítványt, ami szerint százezer forint pénzbírságot szabtak volna ki ellene kiskorú veszélyeztetése miatt. A férfi viszont tagadta, hogy ő lett volna a felelős azért, mert a vele egy házban tartózkodó, autista gyermeke ki tudott szökni.

A vádlott a tárgyalás berekesztését követően, de még a teremben arról kezdett beszélni, – szerinte – nem igazak egyes állítások, amik a vádiratban szerepelnek. Nehezményezte például, hogy az ügyész szerint nem volt kulcsra zárva sem a ház bejárati ajtaja, sem az udvari kapu. Mint mondta, ő erre másként emlékszik. A férfit végül a bíró tájékoztatta arról, hogy mindezek előadására a legközelebbi tárgyaláson lesz lehetőség.

Megpróbálták kizárni a nyilvánosságot az ügy tárgyalásából

Az ügyész a tárgyalás elején kezdeményezte, hogy a bíróság zárja ki a sajtót és a nyilvánosságot a tárgyalásból, már az előkészítő ülés során. A szakember érvelése szerint ezt az indokolta volna, hogy a sértett, a kis Gergő még fiatalkorú. A bíró viszont egyelőre elutasította ezt az igényt, mert mind mondta, a kisfiú egyelőre nem volt jelen a tárgyalóteremben és nem hangzott el semmi olyan, ami sérthette volna a jogait. Az apa, a tárgyalást követő felszólalásában szintén arról beszélt, ő sem szeretné, ha az ügye további folytatása a nyilvánosság előtt zajlana, mert – szerinte – egyes sajtótermékek valótlanul számoltak be korábban a történtekről.

Több százan keresték az eltűnt Gergőt tavaly

Tavaly március 28-án futótűzként terjedt a médiában a hír, ami szerint Tolnán eltűnt egy mindössze öt éves, önellátására képtelen, autista kisfiú. Gergő kutatásába akkor rengetegen csatlakoztak be nem csak Tolna vármegyéből, hanem az egész országból. Az első délutánon a kutatás nem zárult eredménnyel, ezért a keresés egész éjjel zajlott, sokáig eredménytelenül. A munkát a viharos szél, és a hideg idő, de az esőtől átázott, sáros talaj is nehezítette. Tolna-Mözsön azon az éjjelen fagypont körül alakult a hőmérséklet. 

A gyermeket akkor a rendőrség irányításával, protokoll szerint keresték. A munkába rendőrök, speciális keresők, tűzoltók, polgárőrök, a polgármesteri hivatal dolgozói és rengeteg civil is bekapcsolódott. Másnap, kedden pedig a Terror Elharítási Központ (TEK) vette át a folyamat irányítását. A fiút végül, közel 24 órával az eltűnése után egy szántóföldön találták meg, három kilóméterre az otthonától, ahonnan elkóborolt.

Elismerték a fiút megtaláló két férfit

Gergőt két paksi önkéntes és kutyáik fedezték fel egy mezőgazdasági területen. Jelencsik Zsolt és Góman Dávid a kihűlt és kimerült fiút a Terrorelhárítási Központ munkatársainak adták át. A két férfi önként vállalt, csodás eredménnyel záródó szolgálatát 2023-ban Tolnán, a Város Napján oklevéllel és pénzjutalommal köszönte meg a helyi önkormányzat. A pénzt viszont a megtalálók rögtön, ahogy átvették még ott, az ünnepség keretén belül tovább is adományozták a Tolnai Családsegítő Központnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában