Állatkínzás

2024.02.02. 07:00

Iszonyatos körülmények között tartotta az állatait, elítélték

Állatkínzás és orvvadászat bűntettében mondott ki bűnösnek a Tamási Járásbíróság egy negyvenes éveiben járó férfit. Rókákat és borzokat fogott be kotorékozás céljából, majd tartotta őket iszonyatos körülmények között. A jogerős ítélet szerint 1 év 6 hónap börtön a büntetése, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: MW

Vadászkutyák számára kotorékozás céljából rókákat és borzokat fogott be engedély nélkül egy Tolna vármegyei férfi, majd az állatokat vasketrecben olyan iszonyatos körülmények között tartotta, hogy az számukra rendkívüli szenvedést okozott, némely egyed pusztulását is eredményezve. Állatkínzás és orvvadászat bűntette miatt szerdán tartottak az ügyben előkészítő ülést a Tamási Járásbíróságon, ahol 1 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélték a vádlottat. A járásbíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Kutyák trenírozására fogta be az állatokat

Az üggyel kapcsolatban dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy a negyvenes éveiben járó vádlottnak három Jagd Terrier fajtájú kutyája van, melyek közül az egyik kotorékozásra munkavizsgával rendelkezik. A férfi 2020-ban a tulajdonában lévő présháznál U alakú alakú műkotorékozó pályát épített ki saját kutyái képzésére, ehhez pedig engedély nélkül élve fogó csapdával rókákat és borzokat fogott be, tartotta őket és műkotorékozás során használta őket.

A vádlott egy Jagd Terrier klub tagja, ahol többeknek a tudomására jutott, hogy műkotorékozó pályával rendelkezik, így évente átlagosan háromszor ők is igénybe vették a pályát saját Jagd Terrier fajtájú kutyájuk trenírozására, munkavizsga felkészítésére. Ezen alkalmakra a vádlott mindig újabb és újabb rókákat és borzokat fogott be engedély nélkül.

A férfi 2023 februárjában – szintén engedély nélkül – a környék vadászterületéről befogott három felnőtt és tizennégy kölyökrókát, valamint három borzot, és azokat a présháznál egy 150x70 centiméter alapterületű vasketrecben tartotta. A rókák közül három a tartás során elpusztult, de a többi állat sem volt jó bőrben.

Rendkívüli szenvedést okozott

A vádlott hívására 2023. május 13-án az ország különböző pontjairól tizennégy kutyatulajdonos érkezett huszonhárom Jagd Terrierrel, műkotorékozás céljából, erre azonban a rendőrség beavatkozása miatt nem került sor. Az aznap a helyszínen talált, fogva tartott állatok soványak voltak, szőrük hiányos, ürülékkel, légylárvákkal és bomlásnak induló ételmaradékkal szennyezett. Előttük sem víz, sem élelem nem volt, az állatokat nem a fajuknak, koruknak megfelelően táplálták, a bomlásnak indult ételmaradékok alapján valószínűleg 7-10 nap is eltelhetett az utolsó etetéstől és takarítástól. A takarmányozás és az ivóvíz ellátás nem volt megfelelő, az elhanyagoló, higiéniát nélkülöző tartási körülmények alkalmasak voltak arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozzák, mindemellett rendkívüli szenvedéssel és fájdalommal járt számukra.

A műkotorékozó pálya kiépítése és üzemeltetése nem engedélyköteles, a műkotorékozást jogszabály nem tiltja, az állatok befogása azonban a vadászatra jogosult engedélyével történhet, amelyet a vádlott nem szerzett be.

Beismerte a bűnösségét

A járásbíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő, tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat állatkínzás bűntettében és orvvadászat bűntettében mondta ki bűnösnek. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, megbánó magatartását, megromlott egészségi állapotát, továbbá azt a tényt, hogy a nyomozás ideje alatt felszámolta az állatok tartását szolgáló ketreceit. Az ítélet jogerős, azt mind az ügyészség, mind a védelem tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában