Segít az önkormányzat

2024.02.05. 13:57

Szerkezeti károsodásokat okozott a csőtörés egy dombóvári társasházban

Csőtörés miatt jelentős károk keletkeztek egy húsz lakásos dombóvári társasházban. Az épület egyes szerkezeti részein stabilizáló előinjektálás szükséges. A munka mielőbbi elvégzése érdekében támogatást nyújt az önkormányzat a lakóknak.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: MW

Segítséget nyújt a dombóvári önkormányzat Árnyas utca 29-31. szám alatti, húsz lakásos társasházban élőknek, miután csőtörés miatt jelentős járok keletkeztek az épületben. A tízmillió forintos, visszatérítendő kamatmentes támogatásról legutóbbi ülésén határozott a képviselő-testület. Mint az az előterjesztésből kiderül, tavaly év végén az épület tetőtéri részén, majd egyre nagyobb számban a teljes épületben szerkezeti károsodások, repedések jelentek meg. A DRV Zrt. szakemberei megállapították, hogy az Árnyas utca 31. számú épület acél fővezetékén – a méretlen szakaszon – csőtörés történt, a hibát 2024. január 3-án hárította el a szolgáltató.

Stabilizálni kell az épületet

Időközben a repedésekből adódó épületkárok egyre jelentősebb mértékben jelentkeztek, ezért a társasház felkérésére statikus igazságügyi szakértő érkezett a helyszínre, aki a szintén a társasház megbízásából elvégzett talajmechanikai mérésekre alapozva megállapította, hogy a közelmúltban feltárt csővezetéki meghibásodással összefüggő talajátázás és a kialakult, azonosítható szerkezeti károsodások között ok-okozati kapcsolat van. Javaslata szerint az épület egyes szerkezeti részein stabilizáló előinjektálás szükséges. A mielőbbi veszélyelhárító stabilizálás az épületállékonyság érdekében alapvető követelmény.

dombóvár, önkormányzat
A munka mielőbbi elvégzése érdekében támogatást nyújt az önkormányzat a lakóknak (Beküldött fotó)

Az épület szükséges felülvizsgálatára és a szakértő által szükségesnek ítélt munkák elvégzésére építésügyi hatóságként a Tolna Vármegyei Kormányhivatal is kötelezte a társasházi tulajdonosokat. A közös képviselő értesítette a DRV Zrt.-t a károkról, illetve jelezte a kárigényt. Emellett értesítette a szerződésük szerinti biztosítótársaságot, valamint kérelemmel fordult az önkormányzathoz tízmillió forint átmeneti támogatás biztosítása érdekében.

Azonnali beavatkozásra van szükség

A szakértő szerint szükséges előinjektálás azonnali elvégzéséhez a társasház nem rendelkezik megtakarítással, ezért annak pénzügyi fedezetére áthidaló kölcsönt akarnak felvenni. Azért, hogy a hitelfelvétel ügyintézési ideje ne akadályozza az azonnal szükséges munkák elvégzését, az önkormányzat biztosítja az összeget, amelyet az áthidaló kölcsön folyósításáig, de legkésőbb 2024. június 30-ig a társasháznak vissza kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában