Kórházban hunyt el a nő

2024.02.15. 15:59

Tolatás közben ütötte el az idős áldozatot Szekszárdon

Nem érzi magát bűnösnek az a férfi, aki autójával tolatva még 2022. szeptember 20-án ütött el egy idős nőt Szekszárdon. Az áldozatot kórházba szállították, ahol később meghalt. Az ügyben most tartott előkészítő ülést a bíróság.

Bencze Péter

A baleset a Bajcsy-Zsilinszky utcában történt két évvel ezelőtt a nemzeti ünnep idején. A többszörösen büntetett előéletű férfi és felesége épp az állatorvosi rendelőből jöttek ki, amikor a sofőr elgázolta a 78 éves áldozatot. Az idős asszony azonnal a földre esett,  majd a gázoló kiugrott a kocsiból és segítségért kiabált, végül a felesége hívta a mentőket. Az áldozat nem sokkal később a kórházban elhunyt. A szakértő szerint a halálát valószínűleg nem az ütközés során szerzett sérülések okozták, ezért is vádolták meg a gázolót „csak" halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével.

Fotó: TEOL

Számtalan ügy miatt áll már bíróság elé

A vádlott egyébként abszolút nem ismeretlen a hatóságok számára. Korábban számtalan ügy miatt áll már bíróság elé. Volt, hogy kerítésért, és kábítószer ügy miatt is felelnie kellett. A tárgyalóteremben most azt mondta, sajnálja, hogy az elütött áldozat később, a kórházban elhunyt és bocsánatot kér a hozzátartozóitól.

Az ügyész szerint nem használta a külső visszapillantó tükröket  

Az ügyész szerint az ütközés azért következett be, mert a sofőr a tolatás során a külső visszapillantó tükröket nem használta, jobb kezét a jobb első utasülés háttámlájára helyezve, jobbra hátra fordulva kezdte meg a hátramenetet. 

A vádlott – a KRESZ szabályait megszegve – anélkül kezdte meg és hajtotta végre a hátramenetet, hogy meggyőződött volna arról, hogy az úttesten haladó gyalogosok közlekedését nem akadályozza, így későn észlelte a személyautó mögött áthaladó, gyalogosan közlekedő sértettet.

A vádlott vitatja a szakértői véleményt

Az ügyész azt kérte a bírótól, 1 év 8 hónap börtönbüntetést szabjon ki, amit függesszen fel három évre, valamint 250 ezer forintot is szeretne a vádlottal megfizettetni. A férfinak, ha most elismerte volna a felelősségét, tehát biztosan nem kellett volna börtönbe vonulnia. Ő viszont azt mondta, vitatja az egyik szakértői véleményt. Azt állította, hogy a – a vádiratban foglaltakkal ellentétben – belenézett a visszapillantó tükörbe tolatás közben, és szerinte az áldozat olyan holttérből lépett a kocsija mögé, ahol nem láthatta volna őt. 

Újabb tárgyalást tartanak az ügyben

Az ügyben tehát további tárgyalást is tartanak majd április elején. Akkor szakértőket hallgatnak meg, mások mellett egy pszichiátert is. A vádlott ugyanis most az vallotta, évek óta pszichiátriai kezelést kap, és erős nyugtatókat szed, amiket orvos ír fel neki. Az ügyvédje szerint ezért érdemes lehet kikérni egy szakértő véleményét arról, befolyásolhatta-e a gyógyszer a férfi vezetési képességét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában