Rongálás

2024.03.16. 16:00

Kirúgták a buszváró téglafalát

A Szekszárdi Járási Ügyészség kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt megrovásban részesített három, az elkövetéskor a 14. életévét alig betöltött, általános iskolás, fiatalkorú fiút.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

A nyomozás adatai szerint a három fiatalkorú elkövető 2023. július 8-án kora délután az egyik Tolna vármegyei község központi buszmegállójában a buszra várakoztak. Ennek során a téglából épült buszváró építmény bejárata és a mellette lévő bal oldali ablaknyílás közötti falazatba ketten is belerúgtak, amelynek hatására a falból néhány tégla elmozdult és leesett a rajta lévő burkolat. 

Ezután harmadik társuk is belerúgott egyet a falba, amitől az 50 centiméter széles, 1 méter magas falazat az utca felőli oldalra kidőlt, a törmelék a bejárat előtti járdára borult. A fiatalok ezután elfutottak a helyszínről. A rongálással a tulajdonos önkormányzatnak 80.000,-Ft kárt okoztak.

A rongálás alapesetét a törvény egy évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az elkövetéskor mindhárom fiatal életkora alig haladta meg az úgynevezett büntethetőségi korhatárt. A vonatkozó szabályok szerint a fiatalkorúval szemben kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés célja elsősorban mindig az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon. Erre tekintettel az intézkedés vagy büntetés megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét kell szem előtt tartani, a fokozatosság elvének figyelembe vételével.

Valamennyi körülmény alapján a járási ügyészség úgy értékelte, hogy a három fiatalkorú gyanúsított esetében a törvény szerint alkalmazható legenyhébb büntetés kiszabása vagy más intézkedés alkalmazása szükségtelen, ezért őket – az eljárás megszüntetése mellett – megrovásban részesítette. 

A megrovás intézkedés alkalmazása során az ügyészség a rosszallását fejezi ki a gyanúsítottak felé az általuk megvalósított bűncselekmény miatt, egyben nyomatékosan felhívja a figyelmüket arra, hogy a jövőben tartózkodjanak újabb bűncselekmény elkövetésétől, mivel ellenkező esetben szigorúbb felelősségre vonásra számíthatnak – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Kiss Yvette, a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában