Súlyos bírság járhat érte

2024.03.19. 08:00

Sok bosszúságot okoz, ha szemetet éget a szomszéd

Nincs bosszantóbb, mint amikor az ember kirakja száradni a frissen mosott ruháit, hogy jó illatuk legyen, és a szomszédban elkezdik égetni a kiskertből összehordott hulladékot.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Getty Images

A kertes házak udvarán nemcsak ősszel, de így tavasszal is, a metszések után is halomban állhat a zöld hulladék. Sokan egyszerűen alágyújtanak és elégetik. Ennek azonban számos negatív hatása van, településenként eltérő, hogy engedélyezik-e a tűzgyújtást. - bár ezzel nem igen szoktak törődni a renitens szomszédok.

Elvileg már három éve, hogy országosan a zöld hulladék égetése tilos - a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény szerint. A törvénykezés azonban a települések vezetésének ad egy kiskaput: amennyiben azt szükségesnek tartják – helyi rendeletben szabályozhatják az avar és a kerti hulladék égetését, írta a Helló Vidék hírportál.

Ha valaki tehát saját kertjében vagy a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete.

Az már a Kötháló felméréséből derült ki, hogy ez egyáltalán nem általános. Van több település ahol egész évben tilos az égetés, van ahol engedékenyebbek, van ahol csak meghatározott napokon lehet égetni.

Jó tudni: Az a magánszemély, aki tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát, legfeljebb százezer forintos bírsággal büntethető. Az eljáró hatóság az illetékes önkormányzat hatósági osztálya.

Égetés helyett komposztáljunk: jelöljünk ki egy sarkot vagy egy alkalmas helyet a kertben, ahol a nyáron lenyírt gyepet, konyhai hulladékot is gyűjthetjük, és ebből pár év alatt kiváló tápanyagforrás lesz a növényeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában