Állatbarátok

2017.09.20. 07:00

Aki egyszer megismeri a pulit, nem akar mást

Harminchat kutyát neveztek az első Tolna megyében rendezett Puli Fajtaklub Kiállításra. A paksi önkormányzat által támogatott rendezvényen nyíregyházi siker született.

Vida Tünde

A Hungária Puli Klub egyik tagja, a nagydorogi Dobstadt János kezdeményezésére rendezték meg a klub első Tolna megyei programját, a dr. Bordács Imre Emlékkiállítást. Ez egy úgynevezett speciál CAC kiállítás, ahol harminchat kutya került a bírák elé. A kiállítókat és érdeklődőket Barnabás István alpolgármester köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a városban egész éven át rengeteg a program, de ilyen jellegű nincs, így üde színfoltja a paksi programpalettának.

A Hungária Puli Klub elnöke, Szabóné Iványi Katalin nagyon elégedett volt a verseny- körülményekkel és hálás az önkormányzat nagyvonalú támogatásáért. Mint mondta, a klub 1990-ben alakult, 80–100 tagja van, azon túl, hogy évente több rendezvényt, kiállítást szervez, ellátja a fajtával kapcsolatos valamennyi teendőt, beleértve a törzskönyvezést, illetve a klub államilag elismert tenyésztő szervezet is. 

– Aki egyszer megismeri a fajtát, már nem kérdezi ezt – reagált Katalin a felvetésre, hogy miért éppen puli. – A puli olyan kedves, intelligens, akkora szeretetet nyújt az embernek, amit nem pótol semmi. Az ember legjobb társa, nagyon jó házőrző, mindent észrevesz, kitartó, szeret dolgozni, a legtöbb puli szereti magát mutatni a kiállításokon, igazi „show-kutya”, és a kutyás sportokban is kiválóan teljesít – sorolta.

Kutyák és gazdáik felvonulnak a bírálatra. A paksi versenyre harminchat kutyát nevezetek

Az efféle kiállításokon osztály- és fajtagyőzteseket hirdetnek, külön értékelik a fehér és fekete pulikat, a különböző korú állatokat. Nagyon alapos a bírálat, számít a fogazat, a test, a törzs, a szőrzet, a mozgás és még egy sor egyéb, mondta el az elnök, aki maga is tenyésztő. Arról is beszámolt, hogy nincs adatuk a hazai puliállományról, de a törzskönyvezésnek köszönhetően a szaporulatról igen: évente körülbelül háromszáz kölyköt regisztrálnak.

A paksi kiállítás kezdeményezője, Dobstadt János körül mindig éltek kutyák, s mindig pulik. Paksra egy fiatal szukával, Feketediós Ajsával érkezett. Az állat fiatal kora ellenére kiválóan szerepelt, nyílt osztály győztes lett. A kiállítás legszebb kutyája Czudarligethy Juhász Dávid, azaz Döme lett. Tulajdonosa, Buzsáki István (Nyíregyháza) szerint szerencsés génekkel született, nagyon jó lelkiállapotú, kitartó kutya. Döme díjainak, eredményeinek se szeri, se száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában