Rotaract

2017.09.01. 06:58

Cziráki Dávid elnök a csapatépítésről, barátságról, tervről

A 25 éves Cziráki Dávid most építi arculattervezéssel, grafikus munkákkal foglalkozó vállalkozását. Utóbbi művészeti ág révén, egy névjegykártya tervezéssel került kapcsolatba a Rotary Clubbal. Cziráki Dávid ma a Rotaract Club Szekszárd elnöke.

Szeri Árpád

– Miután megismerkedtem a Szekszárdi Rotary Club elnökével, később magával a szervezettel, mondhatni, hogy kedvező hatással volt rám az egész környezet – kezdte történetét Cziráki Dávid. – Érdeklődtem illetékesektől, hogy van-e a Rotarynak fiatalokat is fogadó egysége? Kiderült, hogy van, méghozzá a Rotaract. Rögtön meg is kezdtük a szervezést.

– Aminek a végén meg is alakult a Rotaract Club Szekszárd, az ön elnökletével. Bizonyára költői a kérdés, mégis felteszem: mennyire hatja át mindennapi munkáját a vezetői tiszttel járó felelősség?

– Teljes mértékben. Amikor július 2-án Ian Riseley, a Rotary világelnöke személyesen avatott fel bennünket, leendő szekszárdi Rotaract tagokat Szentendrén, egy pillanatra elcsendesült körülöttem minden és elgondolkodtam: pontosan azért, mert ott és akkor rögtön átéreztem a felelősség súlyát. Ez máig is így van.

– Hány tagú jelenleg a Rotaract Club Szekszárd?

– Tizenhatan vagyunk, de várjuk a jelentkezőket. Bármely tizennyolc és harminc év közötti fiatal bátran felkereshet bennünket. Amiképpen Szekszárdon, a köszöntőbeszédemben is mondtam: itt mindegy, ki honnan jött, a Rotaryban és Rotaractban mindenki egyenlő. Itt mindenki megtanulhatja, hogy a csapatban végzett munka, a rászorulók segítése, az őszinteség a legnagyobb öröm, és azt is, hogy az akaratot és a szándékot a jó dolgok szolgálatában lehet és kell is tudni állítani. 

– Melyek azok a legfontosabb tervek, amiket a közeljövőben szeretnének megvalósítani?

– Hadd bocsássam előre, hogy nálunk a Rotaryhoz hasonlóan ugyancsak évente változik az elnök személye. Tehát én most arról tudok tájékoztatást adni, ami saját elnökségemre vonatkozik. Három fő tervünk van. Elsőként egy Mikulás buszt szeretnénk útjára indítani decemberben a megyeszékhelyen, ez a jármű öt napig közlekedne egy Mikulással a fedélzetén, menetrendje elsősorban iskolákat, óvodákat érintene. Ugyancsak szerepel az elképzeléseink között egy Rotary-Rotaract közös bál megvalósítása. Végezetül pedig a tervek szerint jövő nyáron egy nemzetközi vitorlás tábort szervezünk a Balatonnál, erősítve külkapcsolatainkat is. Ezek a kiemelt terveink: de mindezek mellett nem feledkezhetünk meg napi tennivalóinkról, melyeknek fókuszában a barátság, a csapatépítés található.

– Jól érezhető elhivatottsággal beszél a Rotaractról és a Rotaryról. Jól gondolom, hogy ilyen azonosulás mellett nem is lehet kétséges: elnöki tisztének lejárta után is szoros marad a kapcsolata mindkét szerveződéssel?

– A Rotary toleráns szervezet, onnan bárki bármikor kiléphet. Az viszont nem kétséges, hogy aki elnökséget vállal, áldoz erre a munkára szabad idejéből, az szívéhez is közel érzi magához a Rotaryt és a Rotaractot. Vezetői tisztem lejárta után főleg nem tudom elképzelni életemet egyik nélkül sem. Minden segítséget meg fogok adni a következő elnöknek, hogy megvalósulhassanak újabb, másokat szolgáló terveink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában