Gonda Mária

2017.12.29. 20:00

A gyermekorvos, akit szeretnek a kis betegek

December elejétől egészen vízkeresztig az egyik legszebben kivilágított, feldíszített ház Szekszárdon, a Munkácsy utcában Gonda Mária gyermekorvos rendelője. Ide a gyerekek szívesen jönnek akkor is, ha betegek.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

– Gyermekkoromban sokat voltam beteg, és volt egy aranyos gyermekorvos Mohácson, a Piroska doktor néni, aki idejét és energiáját nem kímélve gyógyította a város gyermekeit. Ekkor határoztam el, hogy én is gyermekorvos leszek – mondja dr. Gonda Mária. – Gyermeket vizsgálni, gyógyítani nagy empátiát, türelmet igényel. Viszont nagyon őszinték a gyerekek. A gyermekek őszinte mosolya munkám során hatalmas feltöltődést, energiát ad – tette hozzá.

A doktornő 1978-ban végzett a pécsi orvosi egyetemen, ezt követően a Tolna megyei kórház gyermekosztályán kezdett el dolgozni. Ahogy ő fogalmazott: nagy tanítómestere, dr. Csordás Jenő főorvos volt, akinek az osztályára került. Négy évvel később csecsemő- és gyermekgyógyászatból szakvizsgázott, másnaptól már a város egyik gyermekkörzetében folytatta orvosi hivatását. Gonda Mária elsőként lett vállalkozó orvos, közel huszonöt évvel ezelőtt, ami abban az időben nagy kihívást, és mivel nem volt még kitaposott út, így nagy kockázatot is jelentett.

– 1992-ben Támuly doktorral együtt először váltunk ki az állami finanszírozásból, és kezdtük vállalkozó orvosként ellátni a körzetünket, elsőként az országban. Mindig érdekeltek, csábítottak a kihívások, az új dolgok. Úgy éreztem, hogy ezzel a kvázi privatizációval többet tudok nyújtani betegeimnek, kolléganőimnek, és persze a kreativitásomat is ki tudom bontakoztatni. Például a saját rendelő berendezése, dekorálása saját terveim alapján. Most éppen karácsonyi fényben, díszben várja a kis betegeket a rendelő.

Gonda Mária Mohácson született, előtte a családjában még nem volt orvos. Első generációs diplomásként a munkahelye miatt jött Szekszárdra. Férjével, Csendes Andrással, aki nem szakmabeli, itt ismerkedett meg. Férje már nyugdíjasként élvezi a napokat, és sokat segít abban Máriának, hogy a hivatását gyakorolhassa. A doktornő a háziorvosi munkája mellett a POTE Családorvosi tanszékének külsős oktatója évek óta, és a gyermekorvosi körzete is oktató körzet minősítést kapott. Szülők, gyermekek jól tudják róla, hogy nagy híve a természetgyógyászatnak is.

– Munkám során nagyon sokszor szembesültem az alkalmazott gyógyszerek okozta mellékhatásokkal. Mivel annak idején én még az egyetemen nem hallgattam az alternatív gyógyászatról előadásokat, elkezdtem a magam útján több dolognak utána olvasni. Érdeklődésemben sokat segítettek a Szegeden alapított és működő MORA természetgyógyászati klinika akkori orvosai. Tíz évvel ezelőtt sikeres természetgyógyász alapvizsgát tettem. Nagyon sok sikerélményben volt részem ezen a területen is. Igyekszem az orvosi tudásomat és a természetes készítmények alkalmazását, az életmód tanácsokat teljes összhangban a beteg érdekében alkalmazni. A biorezonancia segítségével például a sejtjeink elektromos aktivitását vizsgálva pontos információkat kapunk állapotunkról, ez a diagnosztika. Valamint befolyásolhatjuk szervezetünk sejtszintű működését, ez a biorezonanciás kezelés lényege. A tudomány mai állása szerint egyértelmű, hogy az emberi és egyéb szervezetek nem szimplán különféle molekulákból felépülő biokémiai struktúrák, hanem változatos, rezgő hullámformák nagyszerű szövevényei.

Kertészkedik, túrázik és szeret főzni

Gonda Máriának két felnőtt lánya van, mindkettő Budapesten él. Mónika az idősebb, ő a Corvinus Egyetemen jogot tanít adjunktusi státuszban, tudományos fokozattal, és mellette a Kúrián főtanácsadó. Judit állatorvosi végzettséggel az egyetemén kezdett dolgozni. Szakállatorvosi vizsgája és kétéves kutatói munka után most egy állatorvosi laborban dolgozik, és készül a PhD védésére. A doktornő szabadidejében szeret kertészkedni, nagyon sok virága van a lakásban és a ház körül. Nyáron a hétvégék egy részét és a szabadságát a Balaton mellet aktív pihenéssel tölti. Ősztől tavaszig pedig sokat sétál, túrázik a férjével. Mint mondta, szeret főzni, főleg az új, extra ételeket próbálja ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában