évforduló

2018.01.13. 13:00

A Don-kanyar áldozataira emlékeztek

Szekszárdon és Tolna-Mözsön is megemlékezést tartottak a doni áttörés 75. évfordulója alkalmából.

Balázs László, Steinbach Zsolt, fotó: Mártonfai Dénes

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a szekszárdi önkormányzat, a Magyar Nemzetőrség Országos Szövetségének Katonai Hagyományőrző Tagozata, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Ifjúsági Tagozata, valamint a Babits Mihály Kulturális Központ a doni áttörés 75. évfordulója alkalmából a II. világháborús emlékműnél.

Beszédében Kővári László képviselő kiemelte, nehézkesen léptünk be a „világégésbe”, abban bíztunk, hogy a németek oldalán harcolva a Trianon miatt megcsonkított nemzet ismét nagy lehet. A 2. magyar hadsereg felállításával 200 ezer katona a Don vonalában 100 kilométer hosszan ásta be magát. Gyenge felszerelésük és az orosz túlerő következtében csak a reménykedés maradt, hogy túlélik és elkerülik a tragédiát. Az áldozatiság és a hőssé válás valahol itt kezdődik, a katonák napokig hátráltatták a Vörös Hadsereg offenzíváját. Végül 100 ezer katona sorsa pecsételődött meg. A Muslinca kórus katonadalokat adott elő, majd dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor mondott egyházi áldást. Közreműködött Kovács Zsolt.

Tolna-Mözsön is megemlékezést tartottak

Nyugodjanak békében! Ez volt az utolsó mondat, amely a II. világháborúban hősi halált halt mözsi katonák tiszteletére tartott pénteki megemlékezésen elhangzott, a mözsi emlékparkban. A településrészen 2014 óta tartanak ilyen rendezvényt a doni áttörés évfordulóján, Laszlovszky Imre mözsi helytörténész kezdeményezésére. Ő írta az Őket is hazavárták című könyvet, amely a II. világégés frontjain elesett, több mint nyolcvan mözsi hősi halottnak állít emléket. Beszédet ezúttal is Tusa Zsuzsanna, a helyi művelődési ház művelődésszervezője mondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában