ellátás

2018.01.31. 19:10

Bérfeszültség jellemzi a védőnői szolgálatot

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

Védőnői konzultáció sorozatának Tolna megyei állomásához érkezett szerdán Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának elnöke. A megye vezető védőnőivel Szekszárdon találkozott, hogy megismerhesse, milyen problémák nehezítik a munkájukat, és hogy fel tudják mérni a bérezésüket. Az egyeztetést követően Bábiné Szottfried Gabriella Potápi Árpád Jánossal, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárával tartott sajtótájékoztatót az elhangzottakról.

A szakember elmondta, 2012 óta hiába áramlott 17 milliárd forint plusz forrás a védőnői hálózatba, ez a bérezésben nem mindenhol vehető észre. Ennek oka, hogy a legtöbb helyen az önkormányzat a fenntartó, és ahány település, annyiféle megoldás. Vannak nagyon jó példák, de sajnos sok negatív is – fogalmazott Bábiné Szottfried Gabriella. Hozzátette: az egységes védőnői bértábla meghatározásához előbb szeretnék feltérképezni a jövedelmi viszonyokat, ugyanis nagy a bérfeszültség. Példaként említette, hogy mivel a kórházi védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján kapják a fizetésüket, ezért akár százezer forinttal is többet kereshetnek, mint egy több évtizede a pályán lévő védőnő.

Bábiné Szottfried Gabriella és Potápi Árpád János a szekszárdi sajtótájékoztatón Fotó: Makovics Kornél

Potápi Árpád János kiemelte: Tolna megyében sok a pozitív példa, hiszen az önkormányzatok felelősségteljesen gondolkodnak az ügyben, így jól működik a hálózat. Az alapproblémák viszont ország szerte hasonlóak. A bérfeszültség mellett az adminisztráció miatti többlet terhekre érkezett panasz, ami a szakmai munkától vonja el az energiát. Országos védőnő hiány van, ezért, illetve a családok érdekében is nagyon fontos a gondok megoldása az államtitkár szerint.

Potápi Árpád János a 2018-ra meghirdetett Családok éve programra is kitért, amelynek külhoni részét a Nemzetpolitikai Államtitkárság valósítja meg. Mint mondta, a védőnői hálózat Magyarországon egyedülálló rendszer, csak a Vajdaságban működik hasonló, de szeretnék az egész Kárpát-medencére kiterjeszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában