taxizás

2018.01.05. 14:00

Piactisztításnak és létszámleépítésnek szánták az intézkedést

Új év, új szabályok. Több százezer munkavállaló húsába vágó intézkedések léptek érvénybe január 1-jétől. Ismét magasabb az előző évinél a minimálbér (bruttó 138 ezer forint), és a szakképzettséget igénylő pozíciókban a garantált bérminimum (180 500 forint).

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

Több változás is érinti az autós forgalmat. Mától csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni. Erről már egy 2015-ös kormánydöntés rendelkezett, de az 2017 végéig türelmi időt adott a taxisoknak. Az új előírások azt is rögzítik, hogy mostantól taxiszolgáltatás csak két oldalon két-két ajtós, légkondicionált gépkocsival nyújtható. Követelmény még, hogy minden üléséhez legyen biztonsági öv, a vezetőnél és a jobboldali első ülésnél beépített légzsák és a blokkolását gátló berendezés (ABS). A 10 éves korhatár csak az Euro III környezetvédelmi besorolású vagy elektromos motorral közlekedő autókra vonatkozik, az Euro IV-es motorral felszerelt autók közül csak hétévesnél fiatalabbra adnak taxiengedélyt.

– A szabályozás öt–hét autót érinthet a megyeszékhelyen – mondta korábban lapunknak ifj. Handa Károly, a Gábriel Taxi Egyesület ügyvezetője. – Nagyjából mindenki felkészülhetett a jogszabályváltozásra, valaki azonban az utolsó pillanatig várt a cserével. A korral haladni kell, ezt megértjük, de azt megjegyezném, nem biztos, hogy egy tízévesnél idősebb jármű nem lehet jó műszaki állapotban. Azokat a kollégákat sajnálom, akik nincsenek jó anyagi helyzetben, ezért hitelt kell felvenniük, hogy a megélhetésük ne kerüljön veszélybe. 15-20 évig nem foglalkoztak a személyszállító fuvarozókkal, sok kollégánkat megviseli, amit ránk zúdítottak az elmúlt években.

2016-tól kötelező az online kassza használata, majd az uniós direktívához alkalmazkodva tavaly év végéig meg kellett újítani a tevékenységi és vállalkozói engedélyeket is. A személytaxi-vezetői engedély meghosszabbításához szükség volt egy különbözeti KRESZ-vizsgára, és a szakmai ismeretekről is számot kellett adni. Véleményem szerint a fővárosi anomáliák megszüntetését célzó jogszabályok hatása a vidéki piacot érinti leginkább.

Minden autóst érintő változások

Nemcsak a taxisokat, hanem az átlag autósok is több változással szembesülhetnek január 1-étől. Egyrészt több újdonság lépett életbe az autópályás díjfizetésben, a legfontosabbak: a véletlenül fizetős útra tévedt autósok mostantól az utazás megkezdése után is megvehetik az e-matricát, erre 60 percük van. Már a háromgyerekes családok is kaphatnak személyautókra (D2) kedvezményt.

Bár a tarifák nem változtak, újabb két, tavaly átadott útszakasz lett fizetős: az M85-ös csornai második szakasza és az M35-ös új debreceni szakasza. 2018-tól – igaz, nem hétfőtől, hanem májustól, de tömeges igény úgyis akkortól lesz rá – a motorosok is vásárolhatnak havi matricát. Növekszik a jogosulatlan úthasználatért kiszabott bírság díjának türelmi ideje. Eddig a 14 875 forintos alap pótdíj, már 30 nap után 59 500 forintra nőtt, ezentúl viszont 60 napig tart a türelmi idő, amíg a lehetőség van az alacsonyabb összeget befizetni. Pótdíjfizetési kötelezettség esetén pedig akár részletfizetést is lehet kérni.

Címkék#taxizás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában