elismerés

2018.02.06. 07:00

A béke szigetének is hívják a szépen gondozott falut

Start Plusz-díjat kapott a nagyszékelyi önkormányzat a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréseként. 

Balázs László, fotó: szerző felvétele

Öt éve jutalmazza a belügyi tárca a legkiválóbb közfoglalkoztatókat a Start Plusz-díjjal, valamint az ehhez kapcsolódó támogatással. A Belügyminisztérium színháztermében tartott ünnepségen 51 önkormányzat kapott díjat. Az ünnepséget Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár nyitotta meg, majd dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár méltatta a közfoglalkoztatók munkáját.

– Nagyszékely településén két közfoglalkozatási program működik: egy mezőgazdasági és a helyi sajátosság munkaterv. Előbbiben nagy mennyiségben káposztát termelünk, emellett fűszerpaprikát, hagymát, burgonyát és petrezselymet – mondta az oklevelet átvevő polgármester, Klubecz Istvánné. – Az 50 főt ellátó helyi konyhán a friss zöldséget felhasználva egész évben biztosítjuk az idősek és gyermekek jó minőségű élelmiszerrel történő ellátását, és értékesítünk is a településen. 15,2 hektáron gazdálkodunk, ebből 14 hektár szántó, 1,2 hektáron pedig zöldséget termesztünk – 300 négyzetméteres fóliasátorban neveljük a palántákat.

A helyi sajátosság programban 2015-ben körbekerítették a temetőt, illetve felújították a ravatalozót. 2016-ban kialakították a Község szíve közösségi teret: szabadtéri programok lebonyolítására is alkalmas szaletlit és pergolát építettek padokkal, asztalokkal. Tavaly pedig 100 méter járda készült el a Rákóczi utcában.

Klubecz Istvánné kiemelt figyelmet fordít a programok alapos tervezésére és hatékony megvalósítására. A vezető közölte, a közfoglalkoztatottak munkájának eredményeképpen – 2017-ben 19 ember dolgozott a két projektben – megvalósult a lakosság értékeinek védelme, a közösség összekovácsolódott, erősödött a közösségért tenni akarás. Emellett nőtt a település önmegtartó ereje is, a béke szigeteként aposztrofált faluba a nagyvárosokból sok fiatal költözik, akik példamutató ökogazdálkodással szebbé és tisztábbá teszik lakó- és természeti környezetüket.

Hétmillió forint támogatást kapnak

Az állófogadáson a kitüntetett települések közfoglalkoztatási programjai keretében előállított termékekből készült ételekkel kínálták a vendégeket. A díjazott szervezetek egyenként hétmillió forint rendkívüli támogatásban részesülnek, melyet programjaik továbbfejlesztéséhez használhatnak fel. Nagyszékely a közfoglalkoztatás 2011-es bevezetése óta minden évben élt az e foglalkoztatási forma nyújtotta lehetőségekkel, és a természeti, gazdasági adottságait figyelembe véve, a helyi igényeket és kompetenciákat szem előtt tartva tervezte és valósította meg a programjait. Klubecz Istvánné hangsúlyozta, a foglalkoztatáspolitika szemléletének köszönhetően egyre több közfoglalkoztatott válik (ismét) aktív és értékes taggá a nyílt munkaerőpiacon. A tervek szerint az önkormányzat a támogatási összeget egy Hongyuan ZL16 típusú kotró-rakodógép vásárlására fogja fordítani, amellyel az árkok tisztítását, valamint a földutak javítását tudják megoldani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában